Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μια κλασική αξία στο πρωινό ή δεκατιανό γεύμα. Είναι υγιεινό και χορταστικό, ενώ μπορείτε να το καταναλώνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Είτε σκέτο, είτε το συνδυάσουμε με γλυκές ή αλμυρές συνθέσεις, ένα είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένα.

Για να είναι φρεσκομυρωδάτα κάθε μέρα, τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα στην κατάψυξη και από την προηγούμενη το βράδυ τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα απολαύσουμε το πρωί.

ΥΛΙΚΑ:

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • 32 γρ. ζάχαρη
  • 1 κγ αλάτι

Για επάλειψη:

  • 2 κ.σουπας πετιμέζι ή μέλι
  • 250 ml νερό
  • 200 γρ. σουσάμι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 3-4 κ.σ. από το αλεύρι για να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνουμε για 10 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκαλίτσες στην επιφάνεια το μείγμα).

Συνεχίζουμε βάζοντας το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ ανακατεύοντας με την κουτάλα αρχικά και στη συνέχεια με το χέρι (ή τη λαβή από την ξύλινη κουτάλα).

Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης, λαδώνουμε ελαφριά το μπολ και τη ζύμη από πάνω, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό σημείο (ή στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 30ºC, έχουμε σβήσει αλλά αφήνουμε το φως ανοιχτό) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου 1-1 ½ ώρα.

Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε από το μπολ και την πλάθουμε λίγο με τα χέρια για να ξεφουσκώσει. Έπειτα της δίνουμε πάλι το σχήμα μπάλας και την χωρίζουμε σε 8-10 ίσα μέρη.

Προετοιμάζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε το πετιμέζι και ένα δεύτερο με το σουσάμι. Επίσης βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.

Παίρνουμε κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε κορδόνι και ενώνουμε τις άκρες του με λίγο νερό για να σχηματίσουμε το κουλούρι (δεν θέλουμε να είναι πολύ χοντρό γιατί θα φουσκώσει ξανά).

Βουτάμε το κουλούρι πρώτα στο νερό, μετά στο σουσάμι (βοηθούμε και με τα χέρια, αν δεν καλυφθεί καλά με σουσάμι) και έπειτα το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί. Συνεχίζουμε όμοια και με τα υπόλοιπα, βάζοντας σε κάθε ταψί 4 κουλούρια.

Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε πάλι για το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο) για 30-60 λεπτά.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220ºC και ψήνουμε τα κουλούρια για περίπου 25-30 λεπτά παρακολουθώντας να μην τα ξεροψήσουμε και σκληρύνουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα μεταφέρουμε στη σχάρα αφήνοντας τα να κρυώσουν τελείως.

Τέλος τα αποθηκεύουμε τυλίγοντας κάθε ένα με μεμβράνη και όλα μαζί έπειτα σε σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.

Καλή σας όρεξη.