Αυτή είναι η βασική συνταγή, για να φτιάξουμε σπιτικό ζυμάρι, για τις πίτσες μας.
Πολύ εύκολα και γρήγορα, γίνεται μια ωραιότατη, αφράτη και τραγανή ζύμη, που εντυπωσιάζει.
Η πίτσα είναι ό,τι πιο εύκολο και γρήγορο γεύμα για τα παιδιά σας. Αρκεί να έχετε τη σωστή ζύμη που θα κάνει τη ζωή σας ακόμα πιο εύκολη.
Βάλτε τα τυριά που σας αρέσουν, όποια αλλαντικά προτιμάτε και το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει.
ΥΛΙΚΑ:
- 600 γραμ. αλεύρι σκληρό
- 360 ml. χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
- ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 – 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
- Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15′, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι).
- Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5′ – 7′ λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκωσει, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
- Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 – 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας και φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε όλη τη ζύμη πάνω στο ρηχό τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας και φτιάχνουμε μία πίτσα γίγας.
- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, ή για δύο μήνες στην κατάψυξη.
Καλή σας όρεξη.