Η πίτα είναι ένα πλακέ ψωμί που αποτελεί βασικό συστατικό για αμέτρητα ελληνικά πιάτα. Σερβίρεται με μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων, ντιπ και αλειμμάτων όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, σμυρναίικα κεφτεδάκια κ.α. Το πιο δημοφιλές είναι το σάντουιτς που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα γυράδικα και είναι το πιο δημοφιλές street food της χώρας μας.
Η παρασκευή της πίτας είναι πολύ απλή με τη χρήση μόνο 4 υλικών και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή ψωμιού για το ζύμωμα αντί για το παραδοσιακό ζύμωμα με τα χέρια.
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 50% λευκό και 50% ολικής άλεσης
- 360 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 3 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στο μπολ του μίξερ σας, ρίξτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατέψτε για να διαλυθεί η μαγιά. Αφήστε στην άκρη για να αφρίσει η μαγιά.
- Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε με το γάντζο για ζύμη για 6 – 8 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείτε να ανακατέψετε όλα τα υλικά με το χέρι.
- Η ζύμη σας πρέπει να γίνει μια ελαστική και ελάχιστα κολλώδης μπάλα. Αν χρειάζεται, προσθέστε νερό ή αλεύρι αναλόγως.
- Αλείψτε τη ζύμη με ελαιόλαδο, βάλτε τη σε ένα μπολ και σκεπάστε τη με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τη να καθίσει σε ένα ζεστό σημείο για 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και ξεφουσκώστε τη με τα χέρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλεύρι για να σας βοηθήσει εάν είναι πολύ κολλώδης.
- Χωρίστε σε 6 ομοιόμορφες μπάλες περίπου 150 γραμμαρίων η κάθε μια.
- Αφήστε τις μπαλίτσες να ξεκουραστούν για 15 λεπτά πριν τις πλάσετε.
- Με ένα πλάστη ή τα χέρια σας, απλώστε τις πίτες σας, με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών. Ο πλάστης θα κάνει πιο τραγανή και λεπτή την πίτα, ενώ με το χέρι θα έχετε μια απαλή και πιο αφράτη ζύμη. Για πιο παραδοσιακή εμφάνιση πιέστε με τα δάχτυλα την πίτα, αφού την απλώσετε, δημιουργώντας λακκάκια ή κάνετε τρύπες με ένα πιρούνι.
- Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήστε κάθε πίτα για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ελαφρά χρώμα και να μαλακώσει. Εάν το τηγάνι έχει καπάκι, τοποθετήστε το καπάκι κατά το ψήσιμο για να κρατήσει την υγρασία.
Καλή σας όρεξη.