Σπιτική μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού και ρύζι.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 αρνισία συκωταριά το πολύ ένα κιλό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 2 μεγάλα μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι ραδίκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασσέ
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • χυμός από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τη συκωταριά για να βράσει για 3 λεπτά, μέχρι το χρώμα της να γίνει σταχτί.
  • Την βγάζουμε από την κατσαρόλα, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια της συκωταριάς για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το μισό άνηθο και προσθέτουμε 1 1/2 με 2 λίτρα νερό.
  • Αφήνουμε το ζουμί να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για 30 με 40 λεπτά, μέχρι η συκωταριά να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 10 – 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, ανακατεύουμε και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών.
  • Προσθέτουμε αργά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ, μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα.
  • Την προσθέτουμε σε δόσεις στους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά και με μεγάλες κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
  • Ρίχνουμε πολύ αργά και σταδιακά καυτό ζουμί από τη μαγειρίτσα, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα.
  • Αφού ρίξουμε περίπου 3 κουτάλες και το αυγολέμονο έχει ζεσταθεί καλά, αδειάζουμε στη μαγειρίτσα. Δεν ανακατεύουμε τη σούπα αλλά κουνάμε έντονα την κατσαρόλα ώστε το αυγολέμονο να απλωθεί παντού.
  • Ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά και βγάζουμε από την φωτιά.

Καλή σας όρεξη.