Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
ΥΛΙΚΆ:
- 200 gr. αλεύρι σταρένιο σκληρό
- 400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 340 ml. νερό
- 8 gr. μαγιά στιγμής ή 10 gr. φρέσκια μαγιά
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, προαιρετικά
- Σουσάμι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 50 ml. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά.
Η ζύμη
- Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα άλευρα κοσκινισμένα δύο φορές και κάνουμε μία λακκούβα, προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το γλυκάνισο. Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά στο χέρι ή σε ζυμωτήριο για 6 περίπου λεπτά.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει, αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπωλ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά την ζύμη σε ζεστό μέρος.
- Κατόπιν ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια.
- Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ταψί και πλάθουμε το ένα κομμάτι της ζύμης μια μακρόστενη, πλατιά, οβάλ και λεπτή λαγάνα.
- Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
- Αφήνουμε τις λαγάνες περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, στους 200°C.
- Ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν σας αρέσει ξεροψημένη στους 180⁰C.
- Ακουμπάμε την λαγάνα σε σχάρα να κρυώσει.
Τips:
- μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά ή μπαχαρικά.
- για να διατηρηθεί η λαγάνα μαλακή τυλίξτε την σε μεμβράνη αφού κρυώσει καλά.
- μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι κατά το ζύμωμα.
Καλή σας όρεξη.