Είμαστε πλέον στην καρδιά της εορταστικής περιόδου και αν μη τι άλλο αυτήν την περίοδο οι γλυκές λιχουδιές έχουν την τιμητική τους.
Φυσικά το σημαντικότερο ίσως γλυκό της εορταστικής περιόδου δεν είναι άλλο από την λαχταριστή βασιλόπιτα. Η κοπή της πίτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, για το οποίο ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι.
Μια αφράτη βασιλόπιτα είναι πάντα δελεαστική και είναι αλήθεια πως οι σπιτικές συνταγές είναι πάντα καλύτερες. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως καθώς την ετοιμάζουμε το σπίτι μοσχοβολά.
ΥΛΙΚΑ:
- 300 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
- 400 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 3 αβγά
- 150 γρ. πορτοκάλι χυμό
- 150 γρ. γάλα
- 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
- 100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο
- 50 γρ. καρύδι, τριμμένο
- 20 γρ. ξύσμα λεμόνι
- 20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. αλάτι
- 25 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί με το μείγμα το καθένα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το λικέρ και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Καλή σας όρεξη.