Τα ζυμαρικά είναι μια δημοφιλή ομάδα τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Η διάδοσή τους ξεκίνησε από την Ιταλία, αλλά η παράδοση λέει ότι προέρχονται από την Κίνα (νούντλς). Ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά υπάρχουν πολλά. Ένα από αυτά είναι οι χυλοπίτες. Παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα, και αλάτι, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τρυπτοφάνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην έκκριση σεροτονίνης, ορμόνη υπεύθυνη για τη ψυχική ηρεμία και το αίσθημα του κορεσμού.
Συνδυάζοντάς τις με σάλτσες λαχανικών, πουλερικά, θαλασσινά ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες γεύμα.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά φρέσκο γάλα
- 8 αυγά
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- Αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα.
- Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
- Τα αφήνουμε να μισό-στεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λωρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.
- Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο.
- Ανακατεύουμε συχνά.
- Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τις για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως.
- Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γυάλινο βάζο.