Σπιτικές τορτίγιες για τάκος, μπουρίτος και κρέπες

Μάθετε πώς να φτιάχνετε μαλακές σπιτικές τορτίγιες με αλεύρι χρησιμοποιώντας μόνο 4 υλικά που μπορείτε να βρείτε στο ντουλάπι σας.  Αυτή η απλή μεξικάνική πίτα  χωρίς μαγιά είναι τόσο εύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τάκος, μπουρίτος ή ακόμα και για κρέπες.

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 375 γρ
  • 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κτγ αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο 60 ml
  • ⅔ φλιτζάνι ζεστό νερό 160 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα για να ομογενοποιηθούν.
  • Στη συνέχεια προσθέστε το λάδι και το νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Ζυμώστε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
  • Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάστε τη με μια πετσέτα (ή τυλίξτε τη με μια μεμβράνη τροφίμων) και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθος της τορτίγιας που επιθυμείτε.
  • Πασπαλίζετε κάθε κομμάτι με λίγο αλεύρι, πλάθετε σε μπάλες και ισιώνετε με την παλάμη σας. Δουλέψτε με ένα κομμάτι τη φορά και σκεπάστε τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης με μια πετσέτα κουζίνας.
  • Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη και ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε μικρές πίτες. (Αν θέλετε να στοιβάζετε άψητες τορτίγιες, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ένα κομμάτι λαδόκολλας μεταξύ τους διαφορετικά θα κολλήσουν μεταξύ τους).
  • Ζεστάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αλείψτε ελαφρά με λάδι. Μαγειρέψτε την τορτίγια για περίπου 30-45 δευτερόλεπτα ή μέχρι να εμφανιστούν καφέ κηλίδες. (Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, μειώστε λίγο τη φωτιά. Εάν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό, αυξήστε λίγο τη φωτιά). Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε και ψήστε και από την άλλη πλευρά.
  • Αφαιρέστε από το τηγάνι και τυλίξτε τις τορτίγιες σε μια καθαρή υγρή πετσέτα κουζίνας (ή χαρτί κουζίνας) ή τοποθετήστε τις σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με φερμουάρ για να διατηρηθούν μαλακές. (Είναι απλώς ένα προαιρετικό βήμα, αλλά αν θέλετε μαλακές τορτίγιες, φροντίστε να μην το παραλείψετε).

Σερβίρετε ζεστή ή αφήστε τη να κρυώσει για μελλοντική χρήση!

Σημειώσεις

  • Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο του αλευριού που χρησιμοποιείτε.
  • Φτιάξτε μικρότερες μπάλες για τάκος και μεγαλύτερες για μπουρίτος και κρέπα.
  • Μπορείτε επίσης να σχηματίσετε δύο μπάλες ζύμης – τη μία για να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως και την άλλη για να ψήσετε την επόμενη μέρα. Απλώς τυλίξτε τη δεύτερη καλά σε αλουμινόχαρτο και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα.

Πώς να αποθηκεύσετε τις σπιτικές τορτίγιες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μαλακές τορτίγιες αμέσως ή να τις τυλίξετε σε μεμβράνη και να τις αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Επιπλέον, μπορούν να καταψυχθούν ώστε να μπορείτε να ετοιμάσετε περισσότερες πίτες για να τις χρησιμοποιήσετε για μελλοντικά μεξικάνικα γεύματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε τορτίγια πριν τοποθετήσετε τη στοίβα στη σακούλα κατάψυξης, ώστε να μην κολλήσουν η μία στην άλλη.

Πώς να ζεστάνετε ξανά τις τορτίγιες

Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι οι τορτίγιες δεν θα είναι τόσο μαλακές όσο την ημέρα του μαγειρέματος όταν έχουν κρυώσει. Αλλά μπορείτε εύκολα να τις βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να μαλακώσουν ή να ξαναζεσταθούν στο φούρνο. Για να ζεστάνετε ξανά τις τορτίγιες στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, απλώς τυλίξτε τις τορτίγιες σε αλουμινόχαρτο και ζεστάνετε για 5 έως 7 λεπτά ή μέχρι οι τορτίγιες να είναι τόσο ζεστές όσο θέλετε.