Σπιτικά noodles με αλεύρι ολικής άλεσης

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή από τα αντίστοιχα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι γενικής χρήσης, καθώς περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε φρέσκα και υγιεινά noodles που λιώνουν στο στόμα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με σούπα κοτόπουλο ή να τα καταναλώσετε σκέτα ως ένα ελαφρύ γεύμα. Επίσης, μετά την παρασκευή τους, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και να τα καταναλώσετε έως ένα μήνα αργότερα.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 1/3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζάνι νερό (προσθέστε αν χρειαστεί περισσότερο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Στη συνέχεια, κάντε ένα μικρό “κρατήρα” στη μέση του μείγματος με το δάχτυλό σας.
  • Χτυπήστε μαζί τα αυγά, το νερό και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το υγρό μείγμα μέσα στον “κρατήρα” και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό για να ενωθεί η ζύμη.
  • Πασπαλίστε αλεύρι σε ένα καθαρό πάγκο. Βάλτε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώστε τη με τα χέρια για να ομογενοποιηθεί η ζύμη καλύτερα.
  • Πλάστε μια στρογγυλή μπάλα, τυλίξτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
  • Μετά το πέρας των 30 λεπτών, αφαιρέστε τη μεμβράνη, αλευρώστε τον πάγκο σας, και με ένα πλάστη ανοίξτε τη ζύμη για τα noodles μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Το σημαντικό είναι να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο, οπότε φροντίστε να τον αλευρώνετε συχνά.
  • Με ένα κόφτη πίτσας κόψτε μακριές λωρίδες χυλόπιτας όσο χοντρές ή λεπτές θέλετε και σε όποιο μήκος θέλετε, αρκεί να έχουν ομοιόμορφο μέγεθος.

Πως να μαγειρέψετε τα noodles

Σιγοβράστε τα σπιτικά noodles σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν παχιά και τρυφερά στο στόμα. Στραγγίξτε σε σουρωτήρι και καταναλώστε τα όπως τα σπαγγέτι ή χρησιμοποιήστε τα κατ’ ευθείαν σε μια σούπα.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε την μπάλα ζύμης σε μια σακούλα κατάψυξης, σφραγίστε και καταψύξτε μέχρι να την χρησιμοποιήσετε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποθηκεύσετε τη ζύμη για έως και 3 μήνες. Όταν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε απλά ξεπαγώστε τη στο ψυγείο και ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.

Αν έχετε παρασκευάσει ήδη τα noodles, μπορείτε να τα στεγνώσετε για περίπου 2 ώρες και να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι για έως και ένα μήνα.

Καλή σας όρεξη.