Σπιτικά μπισκότα με γέμιση πραλίνας φουντουκιού

Τα μπισκότα που σας προτείνουμε είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ. Η παρασκευή τους είναι ευκολη και η σοκολάτα που περιέχουν μέσα απογειώνουν τη γεύση τους. Χρησιμοποιήστε ένα καλό βούτυρο για ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπισκότα

  • 180 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή κομματάκια κουβερτούρα

Για τη σπιτική πραλίνα φουντουκιού

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
  • 100 γρ. κουβερτούρα,
  • 150 γρ. μαργαρίνη,
  • 1 κούπα τριμμένο φουντούκι,
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη,
  • 5-6 κουτ. σούπας κακάο σκόνη.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το κακάο.

Σε μπολ ή στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ μέχρι να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά λίγα λίγα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα ή με το χέρι. Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και απαλά ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Στρώνουμε λαδόκολλα ή φύλλο σιλικόνης σε λαμαρίνα. Προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο στους 180⁰C στις αντιστάσεις ή στους 160⁰C στον αέρα.

Με ένα κουτάλι του γλυκού βάζουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν πολύ. Με το κουτάλι απαλά ισιώνουμε τα μπισκότα, πατώντας τα προς τα κάτω.

Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι λίγο μαλακά, ίσα να έχουν σφίξει. Τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στη λαμαρίνα γιατί αλλιώς διαλύονται. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Για τη σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Αφού ψήσετε τα μπισκότα, τα αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε τη πραλίνα φουντουκιού. Λιώνετε σε μπεν μαρι το βούτυρο (μόνο να λιώσει όχι να κάψει). Προσθέτετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αυτή και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χτυπάτε το ζαχαρούχο με το κακάο και την άχνη πολύ καλά και το ρίχνετε στο μείγμα της σοκολάτας που έχετε φτιάξει νωρίτερα (βούτυρο-κουβερτούρα). Ανακατεύετε καλά για να γίνει ομογενές το μείγμα. Στο τέλος χτυπάτε πολύ καλά στο μούλτι την πραλίνα φουντουκιού, να γίνει αλοιφή και στη συνέχεια το ρίχνετε στο μείγμα και το αφήνετε να κρυώσει. Πάνω από κάθε μπισκότο περνάτε δύο στρώσεις πραλίνα φουντουκιού και από πάνω προσθέτετε άλλο ένα μπισκότο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και για τα υπόλοιπα και στο τέλος βάζετε το ένα  μπισκοτένιο σάντουιτς πάνω στο άλλο σχηματίζοντας ένα πύργο.

Καλή σας όρεξη.