Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μικρά λευκά φασόλια με ένα μαύρο σημείο πάνω τους που μοιάζει με μάτι, εξού και το όνομά τους. Είναι χορταστικά και έχουν υπέροχη υφή και λεπτή γεύση ξηρών καρπών. Έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία – διαλυτές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, σίδηρο και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο : Διατροφική αξία και οφέλη των μαυρομάτικων φασολιών
Στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε σούπα. Παρόλα αυτά εάν ψάχνετε ένα τρόπο για να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά και φυτικές ίνες στη διατροφή σας, η παρακάτω συνταγή με μαυρομάτικα φασόλια είναι μια εξαιρετική επιλογή.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα ντομάτας σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 φλιτζάνι ξερά μαυρομάτικα φασόλια
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γ πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- νερό
- χυμός 1 λεμονιού
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίστε από ξένες ύλες και μουλιάστε τα μαυρομάτικα φασόλια.
- Την επόμενη μέρα τοποθετήστε τα μαυρομάτικα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και βράστε τα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα σουρώστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
- Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα για 5 – 7 λεπτά.
- Προσθέστε τους κύβους ντομάτας, 2 φλιτζάνια νερό και τα μαυρομάτικα φασόλια.
- Καρυκεύστε με τη δάφνη, το κύμινο, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Για να γίνει πιο πικάντικο προσθέστε και λίγο κόκκινο πιπέρι.
- Αφήστε την κατσαρόλα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 25 λεπτά.
- Τέλος προσθέστε το χυμό λεμονιού και λίγο φρέσκο μαϊντανό.
- Σερβίρετε με το αγαπημένο σας τραγανό ψωμί.
Καλή σας όρεξη.