Σαλάτα οσπρίων με λεμόνι και μαϊντανό

Η αρχή της νηστείας στη χώρα μας αρχίζει με μια μεγάλη γιορτή, αυτή της Καθαράς Δευτέρας, όπου όλοι απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό γεύμα που αποτελείται από όλα τα νόστιμα πιάτα που επιτρέπεται να φάει κανείς κατά τη διάρκεια της σαρακοστής. Παρακάτω σας προτείνουμε μια νόστιμη συνταγή για σαλάτα με λεμόνι, μαϊντανό και όσπρια.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κιλό κόκκινα φασόλια ξεπλυμένα και αποστραγγισμένα ή 3 φλιτζάνια φασόλια μέτρια, μαγειρεμένα
  • 1/2 Κιλό ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα ή 1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 2 μίσχους σέλινο, τεμαχισμένους
  • 1 μεσαίο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • ¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​άνηθο ή δυόσμο
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (περίπου 1 ½ λεμόνια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μικρές κόκκινες πιπεριές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ σερβιρίσματος, συνδυάστε τα μαγειρεμένα φασόλια, ρεβίθια, κρεμμύδι, σέλινο, αγγούρι, μαϊντανό και άνηθο (ή δυόσμο).

Ετοιμάστε το dressing λεμονιού: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και τις πιπεριές μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χύστε το dressing πάνω από το μείγμα φασολιών και λαχανικών.

Σερβίρετε αμέσως ή αφήστε τη να μαριναριστεί στο ψυγείο, καλυμμένη, για μερικές ώρες ή περισσότερο. Τοποθετήστε τα υπολείμματα σε ένα δοχείο φαγητού, καλύψτε τα με ένα καπάκι ή σακούλα τροφίμων και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Έτσι θα διατηρηθεί η σαλάτα σας για αρκετές μέρες. Εάν είναι απαραίτητο, ‘ξυπνήστε’ τα υπολείμματα πασπαλίζοντας αλάτι ή ψιλοβρέξτε τα με χυμό λεμονιού.