Ρύζι VS Ζυμαρικών

Είναι αλήθεια ότι όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Αυτοί που προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης, τείνουν να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των φυτικών ινών, από ότι τα επεξεργασμένα.

Ωστόσο οι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών ανεξαρτήτως αν είναι ολικής. Ας αναλύσουμε τα οφέλη και τις διαφορές τους.

Ζυμαρικά

Είτε προτιμάτε σπαγγέτι, λιγκουίνι, πέννες, κ.α., μια μερίδα ζυμαρικών περιέχει περίπου 220 θερμίδες και 43 γραμμάρια υδατανθράκων. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ λευκών ζυμαρικών και ζυμαρικών ολικής άλεσης είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πιο εύπεπτα, αλλά και οι δύο ποικιλίες περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ανά μερίδα.

Τα ζυμαρικά είναι πιο επεξεργασμένα απ’ ότι το ρύζι, το οποίο είναι ένας ολόκληρος καρπός. Ωστόσο η επεξεργασία τους δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτή της παρασκευής ψωμιού, αν και τα ζυμαρικά είναι πολύ πιο υγιεινά. Το ψωμί έχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, ενώ τα ζυμαρικά είναι απλώς σιτάρι με νερό, ενισχυμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε ζυμαρικά από φυτά όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια. Αυτά τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αλλά λιγότερες ποσότητες υδατανθράκων.

Ρύζι

Το ρύζι θεωρείται πιο υγιεινός υδατάνθρακας απ’ ότι τα ζυμαρικά από τον κόσμο. Το ρύζι είναι βασικό προϊόν σε κάποιες κουζίνες που τείνουν να είναι πιο υγιεινές. Στην Ασιατική κουζίνα υπάρχουν τα πιάτα με ρύζι και λαχανικά, ενώ στη Λατινική Αμερική τα πιάτα με ρύζι και φασόλια.

Ένα φλιτζάνι ρύζι περιέχει περίπου 250 θερμίδες και 53 γραμμάρια υδατάνθρακες. Ωστόσο, περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη συγκριτικά με τα ζυμαρικά, περίπου 2 γραμμάρια, και λιγότερες φυτικές ίνες ( 1 γραμμάριο το καστανό ρύζι, 0,5 γραμμάρια το λευκό, 2,5 γραμμάρια τα λευκά ζυμαρικά, 7 γραμμάρια τα ζυμαρικά ολικής).

Το ρύζι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που δεν περιέχονται στα ζυμαρικά, όπως το φολικό οξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Επίσης το ρύζι είναι ελεύθερο γλουτένης.

Εν κατακλείδι

Εάν θέλετε περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες η καλύτερη επιλογή είναι το ρύζι. Αν ο στόχος σας είναι η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες, τότε πρέπει να επιλέξετε τα ζυμαρικά. Ωστόσο και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή και αφού οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές, είναι καλύτερο να επιλέξετε εσείς αυτό που σας ταιριάζει.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και βοηθούν στη τροφοδοσία του σώματος για την άσκηση. Εστιάστε στον έλεγχο των μερίδων και βεβαιωθείτε ότι το πιάτο σας περιέχει επίσης φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.