Το ρύζι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή τροφής. Διαθέτει πλούσια διατροφική αξία και συγχρόνως, η κατανάλωση του προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι οι απλοί, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της απότομης ανύψωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
ΥΛΙΚΑ:
Για το ρύζι:
- 1 κούπα ρύζι Καρολίνα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κούπες ζεστό νερό
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
Για τα λαχανικά:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 κρεμμύδι ξερό)
- 1 πράσσο (το λευκό μέρος)
- 1 φέτα ginger πάχους 2 εκ. τριμμένη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα τριμμένο καρότο
- 1 κούπα πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λωρίδες
- 1 κούπα λάχανο άσπρο κομμένο σε λωρίδες
- 1 κούπα λάχανο μωβ κομμένο σε λωρίδες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το ρύζι:
- Ξεπλένουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε 2 κούπες καυτό νερό, το αλάτι και τον κουρκουμά.
- Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε για 6 λεπτά.
- Στα 6 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε.
- Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρύπες στο μίγμα.
- Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
Για τα λαχανικά:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσσο και το ginger για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμη.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι και τελευταίο ρίχνουμε το μαϊντανό.
- Ρίχνουμε το ρύζι στο μίγμα των λαχανικών, ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη.