Το ριζότο ή ρυζότο, είναι φαγητό με ρύζι από τη βόρεια Ιταλία, που μαγειρεύεται σε ζωμό έως ότου αποκτήσει κρεμώδη συνοχή. Πολλοί τύποι ρυζότο περιέχουν βούτυρο, κρασί και κρεμμύδι, ενώ είναι από τους πιο κοινούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στην Ιταλία.
Το καρολίνα και το νυχάκι, είναι οι πλησιέστερες εναλλακτικές λύσεις για ριζότο, αν θέλουμε να επιλέξουμε ελληνικές ποικιλίες. Με κόκκο κάπως μεγαλύτερο από των ιταλικών ρυζιών και αρκετά καλή περιεκτικότητα σε άμυλο, δίνουν ένα αποτέλεσμα σχετικά χυλωμένο και όχι «λαπαδιασμένο».
ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες):
- 350 γρ. ρύζι
- 600 γρ. καλαμαράκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 1 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο σε μικρές φέτες
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1/2 φλ. τσ. λευκό κρασί
- 1/2 φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
- Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2′.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τζιγαρίζουμε για 3′-4′.
- Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1′ να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο.
- Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε.
- Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει και η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή.
- Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού.
- Τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη.