Το ρύζι Καρολίνα θεωρείται από τους σεφ η κορυφαία επιλογή για την παρασκευή του ριζότο και δεν του έδωσαν τυχαία τον τιμητικό τίτλο «βασιλιάς των ρυζιών». Είναι ποικιλία της οποίας το φυτό φτάνει σε διπλάσιο ύψος σε σχέση με τα φυτά των άλλων δύο ποικιλιών, κάτι που κάνει τη συγκομιδή έναν αληθινό αγώνα δρόμου, ώστε να γίνει την κατάλληλη στιγμή, πριν πέσει η κορυφή του φυτού από το βάρος του ώριμου καρπού. Το ριζότο είναι ένα πιάτο που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις και αποτελεί μια γαρνιτούρα που πάει σχεδόν με όλα τα είδη κρέατος.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 12 ντοματίνια
- 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
- 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
- 1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ζωμό:
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- λίγα κλαράκια από μυρωδικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βράζουμε όλα τα φλούδια από τα λαχανικά με 3 λίτρα νερό και λίγο αλάτι, για 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό ζεστό στην κατσαρόλα.
- Μετράμε το ζωμό και το ρύζι.
- Η αναλογία πρέπει να είναι 3 φλιτζάνια ζωμός για 1 φλιτζάνι ρύζι. Δηλαδή αν μετρήσουμε 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι θα χρειαστούμε 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέσα σε μια κατσαρόλα για δύο λεπτά.
- Βάζουμε το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε το αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για 12 περίπου λεπτά, μέχρι να χυλώσει το ρύζι.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα ντοματίνια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ακόμα ζωμό και ανακατεύουμε απαλά.
- Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σταθεί για 5-6 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη.