Αν η παραδοσιακή ρεβιθάδα της Σίφνου σας ξετρελαίνει, αυτή εδώ θα σας απογειώσει. Με έξτρα προβιοτικά που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό μας, αλλά και με προσθήκη καρότου πλούσιου σε βιταμίνη Α, πράσου με πρεβιοτική δράση, αντιοξειδωτικού κρόκου Κοζάνης, όπως και κράνμπερι που θα δώσουν αντιοξειδωτικά και έξτρα γλυκύτητα. Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα της, όμως, είναι το τραγανό στοιχείο της από αμύγδαλο, το οποίο προσθέτει και καλά λιπαρά.
ΥΛΙΚΑ:
- 2 καρότα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 πράσο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 200 γραμμάρια ρεβίθια
- 2-3 κλωναράκια κρόκο Κοζάνης
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- ½ κ.γ. πιπέρι
- λίγο αλάτι
- 1 χούφτα κράνμπερι αποξηραμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 1 χούφτα αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Η συνταγή αυτή θέλει προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, αφού θα πρέπει αποβραδίς να μουλιάσετε το ρύζι σας, αλλά και τα ρεβίθια σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένα ρεβίθια σε γυάλινο βαζάκι.
- Την επόμενη ημέρα, ξεκινήστε βράζοντας τα ρεβίθια σας σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Μόλις αρχίσουν να βράσουν, κλείστε το καπάκι και αφήστε να μαγειρευτούν για 30 λεπτά ακόμη. Αυτό το βήμα μπορείτε να το κάνετε και από την προηγούμενη ημέρα, ώστε τα ρεβίθια σας να είναι έτοιμα, βρασμένα την ημέρα που θα φτιάξετε τη ρεβιθάδα.
- Πλύνετε καλά, καθαρίστε και αλέστε ή κόψτε με μαχαίρι τα καρότα, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι σας, χωρίς να τα πολτοποιήσετε. Σε ένα τηγάνι, προσθέστε το πελτέ και σωτάρετε τα λαχανικά σας σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα πυρέξ, προσθέστε το μουλιασμένo ρύζι σας, τα σωταρισμένα λαχανικά σας, τα ήδη βρασμένα ρεβίθια σας και πασπαλίστε αλάτι, πιπέρι, κρόκο, αλλά και τον κουρκουμά, με λίγο νεράκι και ελαιόλαδο. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και βάλτε το πυρέξ στον φούρνο σας στους 180 να ψηθεί για 30 περίπου λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο κι έχει πιει τα νερά του, κλείστε τη φωτιά και προσθέστε τους ξηρούς καρπούς σας και τα κράνμπερι, ανακατεύοντας.
- Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
Καλή σας όρεξη.