Πώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως σας βοηθούν στο αδυνάτισμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δημητριακά ολικής αλέσεως

Όταν αναζητάτε έναν εύκολο τρόπο για να χάσετε κάποια επιπλέον κιλά, ένας υγιεινός και νόστιμος τρόπος είναι να αντικαταστήσετε τα συνήθη δημητριακά σας με ολικής αλέσεως.

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Γιατί τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στο αδυνάτισμα

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια καλή επιλογή τόσο ως πρωινό όσο και ως σνακ, καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε την εταιρία δημητριακών που θα καταναλώσετε. Τα δημητριακά τα οποία είναι 100% ολικής αλέσεως, παρέχουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από 8 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Επιπρόσθετα, επειδή οι θερμίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, θα πρέπει να προσέξετε τη μερίδα των δημητριακών που καταναλώνετε .Μία μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια.

Τα οφέλη των φυτικών ινών

Δύο  είναι τρόποι με τους οποίους οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους: η αίσθηση της πληρότητας και η καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου. Με άλλα λόγια, χορταίνουμε γρηγορότερα και το στομάχι μας είναι γεμάτο για περισσότερη ώρα.

Έτσι, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα για την πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μέσα στην ημέρα, καθώς μια μερίδα αυτών των δημητριακών αποτελεί το 25% περίπου των καθημερινών αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες.

Με τι να συνοδεύσετε τα δημητριακά σας

Για να κρατήσετε υπό έλεγχο τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε, δώστε προσοχή στο είδος του γάλακτος που συνοδεύει τα δημητριακά σας. Το άπαχο γάλα, το οποίο προσδίδει 80 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αποτελεί καλύτερη επιλογή από το πλήρες, το οποίο παρέχει 150 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Σε περίπτωση δυσανεξίας προτιμήστε το γάλα αμυγδάλου το οποίο αποτελεί μια επιλογή χαμηλών θερμίδων (90 θερμίδες ανά φλιτζάνι).

Επιπλέον, αν προτιμάτε γλυκά τα δημητριακά σας, μπορείτε να επιλέξετε εκείνα με κομμάτια φρούτων δίνοντας έτσι μια φυσική γλυκύτητα στο γεύμα σας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε και την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ένα φλιτζάνι φράουλες, το οποίο προσδίδει μόνο 50 θερμίδες και ταυτόχρονα αυξάνει το περιεχόμενο του γεύματος σε φυτικές ίνες κατά 3 γραμμάρια.

Η διατροφή στο σύνολό της είναι που μετράει

Παρότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συμβάλλει στην απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν η διατροφή στο σύνολό της είναι υγιεινή και ισορροπημένη.

Ένα καλά σχεδιασμένο διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους θα σας βοηθήσει να μειώσετε την θερμιδική σας πρόσληψη, χωρίς να αποκλείσετε τις κύριες ομάδες τροφίμων και χωρίς να σας περιορίσει πάρα πολύ.

Συνεπώς, καταναλώνοντας ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, ένα υγιές και ισορροπημένο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα και ένα ακόμη μπολ με δημητριακά ως σνακ θα καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά ενώ με τα δύο φλιτζάνια δημητριακών παρέχετε 14 γραμμάρια φυτικών ινών στον οργανισμό, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των καθημερινών σας απαιτήσεων.