Πώς να φτιάξουμε πεντανόστιμα μελομακάρονα

Η ιστορία για τα μελομακάρονα πριν ανακαλύψουμε τα μυστικά

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη λέξη “μακαρία”, που αντιπροσώπευε την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία προς τιμή του μακαρίτη.

Οι μεταγενέστεροι Έλληνες βούτηξαν αυτόν τον άρτο στο μέλι και τον αποκάλεσαν “Μελομακάρονο”.

Τα μελομακάρονα έχουν σαν βάση τους τα υλικά του άρτου όπως και τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο).

Το καρύδι είναι αυτό που πάντα συνόδευε το μέλι και κατά συνέπεια είναι συνδεδεμένο με το μελομακάρονα.

Τα μυστικά και οι σωστές οδηγίες:

 • Πλάθουμε το μελομακάρονο ώστε να είναι περίπου 30 γραμμάρια και πρέπει όλα να έχουν περίπου το ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
 • Αν θέλουμε μακρόστενο σχήμα, τότε πλάθουμε το κάθε μελομακάρονο στα 50 γραμμάρια περίπου.
 • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ελαφρύ τύπου.
 • Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο και το προσθέτουμε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις.
 • Το εξάρτημα που χρησιμοποιούμε στο μίξερ είναι το φτερό, και όχι ο γάντζος ή το σύρμα.
 • Όταν ρίχνουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο περισσότερο γίνεται.
 • Για να είμαστε σίγουροι πως η ζύμη θα έχει επιτυχία, πρέπει όταν τα πλάθουμε, τα χέρια μας να λαδώνουν.
 • Για να κρυώσουν ομοιόμορφα και γρήγορα τα μελομακάρονα από το ψήσιμο τα τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου που αερίζεται και από τις δύο πλευρές.
 • Για να διατηρήσουμε ζεστό το σιρόπι για τα μελομακάρονα, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 3 (ή στο 1 ανάλογα τον τύπο τις κουζίνας σας) για να μην αλλάζει η θερμοκρασία όσο βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα.
 • Το απόλυτο μυστικό για την επιτυχία στο σιρόπιασμα των μελομακάρονων είναι το μελομακάρονο να είναι κρύο και το σιρόπι καυτό.
 • Το ιδανικό ψήσιμο στα μελομακάρονα είναι στους 160 βαθμούς, για 25 λεπτά, είτε είναι σε φούρνο με αντιστάσεις είτε είναι σε φούρνο με αέρα.

Ποιο αλεύρι βάζουμε για τα μελομακάρονα;

Χρησιμοποιούμε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις αφού το σημαντικό είναι να το έχουμε κοσκινίσει πολύ καλά πριν αρχίσουμε την διαδικασία.

Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;

Βάζουμε ελαιόλαδο απαλό και σπορέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι το ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα αλλά το σπορέλαιο κάνει τα μελομακάρονα μας αφράτα και λαχταριστά.

Γιατί διαλύονται τα μελομακάρονα;

Ένα σύνηθες ερώτημα. Τα μελομακάρονα συνήθως διαλύονται γιατί τα έχουμε πλάσει και έχουμε ρίξει έξτρα αλεύρι με αποτέλεσμα να έχουν σκληρύνει και μετά το ψήσιμο να διαλύονται.

Πως πλάθουμε τα μελομακάρονα;

Πλάθουμε τα μελομακάρονα ώστε να είναι περίπου 30 γραμμάρια και πρέπει όλα να έχουν περίπου το ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλετε μακρόστενο σχήμα, τότε πλάστε το κάθε μελομακάρονο στα 50 γραμμάρια περίπου.