Το Σουσάμι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική, και θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαίου , ενώ από την διάλυση των σπόρων του παίρνουμε το ταχίνι, πρώτη ύλη του χαλβά. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιεία για παραγωγή διαφόρων σκευασμάτων όπως κουλούρια, λαγάνες, παστέλι κ.α.
ΥΛΙΚΑ:
- 2 φλιτζάνια σουσάμι
- 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι φακή βρασμένη al dente
- 1 φλιτζάνι πετιμέζι ή μελάσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το πετιμέζι και το αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να αραιώσει.
- Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να σφίξει το μίγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο αφήσετε το παστέλι στη φωτιά τόσο πιο σκληρό γίνεται.
- Απλώνετε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και αφού κρυώσει λίγο, χαράζετε τα κομμάτια που θέλετε.
- Αφήνετε το παστέλι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια κόβετε τα κομμάτια με βρεγμένο μαχαίρι.
Καλή σας όρεξη.