Πώς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πάστελι

Το Σουσάμι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική, και θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαίου , ενώ από την διάλυση των σπόρων του παίρνουμε το ταχίνι, πρώτη ύλη του χαλβά. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιεία για παραγωγή διαφόρων σκευασμάτων όπως κουλούρια, λαγάνες, παστέλι κ.α.

ΥΛΙΚΑ:

2 φλιτζάνια σουσάμι

1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη

1 φλιτζάνι φακή βρασμένη al dente

1 φλιτζάνι πετιμέζι ή μελάσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το πετιμέζι και το αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να αραιώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να σφίξει το μίγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο αφήσετε το παστέλι στη φωτιά τόσο πιο σκληρό γίνεται.

Απλώνετε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και αφού κρυώσει λίγο, χαράζετε τα κομμάτια που θέλετε.

Αφήνετε το παστέλι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια κόβετε τα κομμάτια με βρεγμένο μαχαίρι.

Καλή σας όρεξη