Πώς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πάστελι

Το Σουσάμι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική, και θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαίου , ενώ από την διάλυση των σπόρων του παίρνουμε το ταχίνι, πρώτη ύλη του χαλβά. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιεία για παραγωγή διαφόρων σκευασμάτων όπως κουλούρια, λαγάνες, παστέλι κ.α.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλιτζάνια σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φακή βρασμένη al dente
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι ή μελάσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζετε σε μια κατσαρόλα το πετιμέζι και το αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να αραιώσει.
  • Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να σφίξει το μίγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο αφήσετε το παστέλι στη φωτιά τόσο πιο σκληρό γίνεται.
  • Απλώνετε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και αφού κρυώσει λίγο, χαράζετε τα κομμάτια που θέλετε.
  • Αφήνετε το παστέλι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια κόβετε τα κομμάτια με βρεγμένο μαχαίρι.

Καλή σας όρεξη.