Πώς θα έχετε πάντα μουλιασμένα ρεβίθια χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε;

Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή ψητά. Καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ.

Τα ρεβίθια είναι πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και θαυμάσια διατροφική εναλλακτική του κρέατος. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμινών Β, Κ, Ε, και C. Σας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες όπως χοληστερόλη, διαβήτης, πίεση αίματος, καρκίνος και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα ρεβίθια, γνωστά και ως φασόλια garbanzo, προέρχονται από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αμερική και έχουν εξέχουσα θέση στην ελληνική, ιταλική, ινδική, ισπανική και πορτογαλική κουζίνα.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μουλιάζουμε τα ρεβίθια. Ο πρώτος είναι για να μαλακώσουν και να μπορέσουν να βράσουν σωστά για να τα φάμε. Αν δεν τα μουλιάσουμε θα πρέπει να τα μαγειρεύουμε για ώρες. Ο δεύτερος λόγος είναι για να είναι πιο εύπεπτα.

Να αποφύγουμε το μούλιασμα δεν γίνεται. Εκτός αν θέλουμε να τα βράσουμε με μαγειρική σόδα, κάτι το οποίο δεν συνιστάται καθώς τα ρεβίθια παίρνουν μία περίεργη γεύση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να μουλιάσουμε μία μεγάλη ποσότητα ρεβιθιών (για παράδειγμα 2 κιλά), να τα αποθηκεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά όσα χρειαζόμαστε χωρίς να περιμένουμε 8 ώρες. Πώς γίνεται όμως αυτό; Είναι πολύ απλό.

Μούλιασμα και συντήρηση ρεβιθιών

  • Βάζουμε 2 κιλά ρεβίθια να μουλιάσουν σε 4 λίτρα νερό για όλο το βράδυ.
  • Στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Αν δεν χωράνε όλα σε μία, θα τα βράσουμε σε δύο δόσεις.
  • Καλύπτουμε τα ρεβίθια με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε σε σκεπασμένο σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν αρκετά καλά.
  • Χωρίζουμε τα ρεβίθια σε 4 μερίδες, ώστε να ξέρουμε ότι κάθε σακούλα έχει 0.5 κιλό μουλιασμένα ρεβίθια και να κάνουμε τους υπολογισμούς μας όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε.
  • Γράφουμε στη σακούλα την ημερομηνία που τα βράσαμε και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
  • Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής. Δεν χρειάζεται να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν.