Πότε μπορούν να φάνε τα μωρά φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του φυλλικού οξέος, του μαγνησίου και της φυτικής πρωτεΐνης.

Ωστόσο, αν και είναι γνωστά τα οφέλη τους για την υγεία, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι μια καλή επιλογή για τα μωρά.

Πότε και πως να εισάγετε τα φασόλια στη διατροφή του μωρού σας

Από την ηλικία των 6 μηνών τα μωρά είναι αναπτυξιακά ικανά να χειρίζονται τροφές με υφές και θρεπτικές συνθέσεις που διαφέρουν από αυτές του γάλακτος.

Οι πρώτες τροφές του μωρού πρέπει να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως σίδηρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Επίσης, η ικανότητα των μωρών να χειρίζονται τροφές διαφορετικών μεγεθών αλλάζει καθώς μεγαλώνουν, πηγαίνοντας από τις πολτοποιημένες τροφές, σ΄ αυτές των διαφορετικών μεγεθών και υφών.

Τα φασόλια και οι φακές είναι μια καλή επιλογή για τα μωρά διότι είναι:

  • πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • μαλακά
  • μπορούν να πολτοποιηθούν εύκολα
  • μπορούν να συνδυαστούν με πολλές διαφορετικές γεύσεις

Τα φασόλια μπορούν να προστεθούν στη διατροφή του μωρού στην ηλικία των 7 – 10 μηνών.

Τα οφέλη των φασολιών για το μωρό σας

Τα φασόλια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και συνδυάζονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα φασόλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φασόλια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και να βοηθήσει στην υγιή κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στα φασόλια βοηθούν στην ύπαρξη ενός υγιούς πληθυσμού βακτηρίων του εντέρου.

Εκτός από φυτικές ίνες τα φασόλια προσφέρουν:

  • σίδηρο
  • μαγνήσιο
  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • φυλλικό οξύ
  • ψευδάργυρο

Σωστή προετοιμασία των φασολιών

Η καλύτερη επιλογή για τα μωρά είναι τα αποξηραμένα όσπρια και όχι τα κονσερβοποιημένα τα οποία τείνουν να έχουν πρόσθετο νάτριο.

Απλά ακολουθήστε μια απλή συνταγή για τα φασόλια, χωρίς πολλά πρόσθετα, και έπειτα, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, πολτοποιήστε τα, κάνετέ τα πουρέ ή προσφέρετέ τα ολόκληρα. Η ανάμιξή με φρούτα, λαχανικά ή μια άλλη πηγή πρωτεΐνης που γνωρίζετε ότι αρέσει στο παιδί σας θα βοηθήσει να γίνει πιο εύκολη η αποδοχή των φασολιών από το μωρό σας.

Βασικό σημείο της προετοιμασίας των φασολιών και της φακής είναι το μούλιασμα και το καλό μαγείρεμα για να μειωθούν τα αντιθρεπτικά συστατικά τους.

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προσφέρετε φασόλια και φακές στο μωρό σας.

Οι φυτικές ίνες στα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, όπως αέρια και διάρροια, εάν προσφέρετε στο μωρό μια μεγάλη μερίδα. Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα μιας κουταλιάς της σούπας και αυξήστε τη δοσολογία με την πάροδο του χρόνου.

Αν και τα φασόλια είναι θρεπτικά, δεν πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του μωρού σας. Προσφέρετε στο μωρό μια ποικιλία από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ολόκληρα τρόφιμα για να εξασφαλίσετε την άφθονη πρόσληψή θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, προσέξτε το είδος των φασολιών που προσφέρετε στο μικρό σας καθώς κάποια είναι αλλεργιογόνα.