Πόσο ωφέλιμο είναι το μούλιασμα των φασολιών

Γιατί οι άνθρωποι μουλιάζουν τα φασόλια πριν τα μαγειρέψουν; Υπάρχει κάποιο όφελος; Τι γίνεται με το μούλιασμα φακής και αποξηραμένου αρακά; Η γρήγορη απάντηση είναι ότι το μούλιασμα των φασολιών, αν και δεν χρειάζεται, έχει πολλά πλεονεκτήματα – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των αερίων που παράγονται κατά την πέψη τους.

Είναι απαραίτητο το μούλιασμα των φασολιών;

Μην ανησυχείτε για το μούλιασμα φακής, αρακά ή μαυρομάτικων φασολιών. Αυτά θα μαγειρευτούν μέσα σε 5 με 20 λεπτά χωρίς καθόλου μούλιασμα.

Το μούλιασμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υφής του τελικού προϊόντος μόλις μαγειρευτούν τα φασόλια και να μειώσει τα αέρια που παράγονται κατά την πέψη του φαγητού. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσετε.

Για να μαγειρέψετε φασόλια χωρίς μούλιασμα πρώτα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ταξινομήστε και ξεπλύνετε τα αποξηραμένα φασόλια.
  2. Τοποθετήστε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει.
  3. Βράστε τα για 15 με 20 λεπτά.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Οφέλη από το μούλιασμα των φασολιών

Ο σκοπός του μουλιάσματος εξαρτάται από το ποιόν ρωτάτε.

Πολλοί προτιμούν να μουλιάζουν τα φασόλια, ειδικά με τη μέθοδο του ζεστού μουλιάσματος, γιατί κάνει τα φασόλια πιο τρυφερά μετά το μαγείρεμα. Άλλοι μουλιάζουν τα φασόλια τους για να διευκολύνουν την πέψη τους και να αποφύγουν τα αέρια.

Τα αποξηραμένα φασόλια περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι δύσκολο να χωνευτούν ακόμη και όταν φτάσουν στο λεπτό έντερο. Όταν τα φασόλια φτάσουν στο παχύ έντερο, τα καλά βακτήρια τα διασπούν για να τα αφομοιώσουν περαιτέρω. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή αερίων.

Το μούλιασμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων από τους ολιγοσακχαρίτες και να διευκολύνει το σώμα σας να διασπάσει τα φασόλια, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να έχετε αέρια μετά την κατανάλωσή τους.  Το μούλιασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να διαλύσει το 75% έως 90% των ολιγοσακχαριτών στο νερό, το οποίο απορρίπτετε μετά το μούλιασμα.

Πως να μουλιάσετε τα φασόλια

Οποιοδήποτε είδος φασολιού μπορεί να μουλιαστεί χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο εμποτισμού – γρήγορο μούλιασμα, ζεστό μούλιασμα ή ολονύκτιο μούλιασμα. Με βάση τις μεθόδους που θα επιλέξετε, ο χρόνος μουλιάσματος θα αλλάξει.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο εμποτισμού και τον τύπο φασολιών που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τα εξής βήματα:

  1. Απλώστε τα φασόλια στον πάγκο και αφαιρέστε τυχόν όλα τα ξένα υλικά όπως πέτρες, αποχρωματισμένα ή ζαρωμένα φασόλια.
  2. Τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα καλά κάτω από κρύο νερό.
  3. Βάλτε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα φασόλια διπλασιάζονται ή ακόμα και τριπλασιάζονται κατά το μούλιασμα, οπότε επιλέξτε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα ανάλογα με την ποσότητα φασολιών που θα μαγειρέψετε.
  4. Προσθέστε 5 φλιτζάνια νερό για κάθε 1 φλιτζάνι αποξηραμένων φασολιών.
  5. Φέρτε τα φασόλια σε βράση και συνεχίστε να βράζετε για 2 με 3 λεπτά.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα.

Γρήγορο μούλιασμα.

Αν και είναι η πιο γρήγορη μέθοδος, δεν θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα αέρια όσο γρήγορα θα έκαναν οι άλλες δύο μέθοδοι. Μετά τα πρώτα επτά βήματα που περιγράφονται παραπάνω, απλά αφήστε τα φασόλια να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα.

Ζεστός εμποτισμός.

Στους περισσότερους σεφ αρέσει αυτή η μέθοδος επειδή δίνει σταθερά τρυφερά μαγειρεμένα φασόλια. Μειώνει επίσης το χρόνο μαγειρέματος και διαλύει ορισμένους από τους ολιγοσακχαρίτες που προκαλούν αέρια. Μετά τα πρώτα επτά βήματα, αφήστε τα φασόλια να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 4 ώρες. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που μπορείτε να αφήσετε με ασφάλεια τα φασόλια να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.. Μετά από 4 ώρες, τα βακτήρια στα φασόλια ή το νερό που χρησιμοποιείται για το μούλιασμα μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν επιβλαβή επίπεδα τοξινών.

Ολονύκτιο μούλιασμα.

Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος είναι εξίσου εύκολη με τις άλλες. Μεγαλύτεροι χρόνοι εμποτισμού επιτρέπουν τη διάλυση περισσότερων ολιγοσακχαριτών στο νερό. Όταν θα ξεπλύνετε στο τέλος τα φασόλια θα ξεπλυθούν και οι ολιγοσακχαρίτες. Μετά τα πρώτα έξι βήματα, αφήστε την κατσαρόλα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετήστε τη στο ψυγείο για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 8 ώρες.