Πως να παρασκευάσετε το δικό σας ρυζάλευρο

Το ρυζάλευρο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη για το ψήσιμο και το μαγείρεμα που είναι επίσης γεμάτο με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θειαμίνη. Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για ρυζάλευρο αγοράζοντάς το από κάποιο κατάστημα, μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι :

 • Ρίξτε 185-370 γραμμάρια άψητο ρύζι στο μπλέντερ σας και ανακατέψτε το στην υψηλότερη ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Κοσκινίστε το αλεύρι περνώντας το από ένα κόσκινο ή σουρωτήρι και μετά ανακατέψτε ξανά το φιλτραρισμένο αλεύρι.
 • Μεταφέρετε το ψιλό ρυζάλευρο σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 μήνες ή φυλάξτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σας για 1 χρόνο.

Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ για να φτιάξετε ρυζάλευρο

Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας είδος ρυζιού για να φτιάξετε αλεύρι, καθώς το λευκό και το καστανό λειτουργούν τέλεια ως αλεύρι. Απλώς προσθέστε 1-2 φλιτζάνια (185-370 γραμμ.) άψητο ρύζι στο μπλέντερ σας κάθε φορά, ώστε το ρύζι να μην βουλώσει τη μηχανή σας. Η εργασία με μικρότερες ποσότητες κάθε φορά βοηθά το μπλέντερ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να αλέθετε το ρύζι σε πιο λεπτή υφή.

 • 1 φλιτζάνι (185 γραμμ.) άψητου ρυζιού αποδίδει περίπου 1 ½ φλιτζάνι (278 γραμμ.) ρυζάλευρο.
 • Εάν δεν έχετε μπλέντερ, χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
 • Προαιρετικά, μουλιάστε το ρύζι σας σε νερό για 5 λεπτά για να απαλλαγείτε από τυχόν σκόνη και υπολείμματα. Στη συνέχεια, απλώστε το σε μια πετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα μέχρι να γίνει τραγανό.
 • Όλα τα ρύζια δεν περιέχουν γλουτένη.

2. Βάλτε το καπάκι στο μπλέντερ σας και ενεργοποιήστε το στην υψηλότερη ρύθμιση. Απλώς ανακατέψτε το ρύζι για περίπου 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη και να έχει μια κυρίως ομοιόμορφη σύσταση.

 • Αν το μπλέντερ σας φαίνεται ζεστό, σβήστε το και αφήστε το να κρυώσει για αρκετά λεπτά πριν ανακατέψετε περισσότερο ρύζι.
 • Το πολύ λεπτό ανακάτεμα του ρυζιού το βοηθά να συνδυαστεί με άλλα συστατικά. Το χοντρό ρυζάλευρο μπορεί να κάνει τις συνταγές να βγαίνουν με υφή.
 • Αν σκοπεύετε να φτιάξετε πολύ ρυζάλευρο, επενδύστε σε ένα υψηλής ποιότητας μπλέντερ. Η ανάμειξη ρυζιού είναι δύσκολη για τις λεπίδες του μπλέντερ σας.

3. Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα από ένα λεπτό κόσκινο. Για να βεβαιωθείτε ότι όλο το ρύζι σας έχει ανακατευτεί καλά, ρίξτε το αλεύρι στο μπλέντερ μέσα από ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο και σε ένα ξεχωριστό μπολ. Αυτό φιλτράρει τυχόν μη αναμεμειγμένα κομμάτια ρυζιού ή μεγάλα κομμάτια σκόνης.

4. Ρίξτε τα μεγάλα κομμάτια ρυζιού από το διχτυωτό κόσκινο ξανά στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, αλέστε το ρύζι για επιπλέον 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό μέχρι το ρύζι να αποκτήσει μια λεπτή υφή σε σκόνη.

Πως αποθηκεύουμε το ρυζάλευρο

Η άλεση του ρυζιού σε αλεύρι παράγει θερμότητα. Αφήστε το αλεύρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο αποθήκευσης ή βάζο που έχει αεροστεγές καπάκι.

 • Τοποθετήστε ετικέτα στο δοχείο σας με την ημερομηνία που φτιάξατε το αλεύρι καθώς και το είδος του ρυζιού που χρησιμοποιήσατε. ‘Έτσι ξέρετε πότε παρασκευάσατε το αλεύρι και πότε πρέπει να το απορρίψετε.
 • Εναλλακτικά, σφραγίστε το ρυζάλευρο σε μια πλαστική σακούλα. Απλώς πιέστε τον αέρα που περισσεύει πριν το κλείσετε.

Το ρυζάλευρο διατηρείται καλά σε θερμοκρασία δωματίου εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σύντομα. Απλώς τοποθετήστε το αεροστεγές δοχείο σας στο ντουλάπι, ή σε άλλο στεγνό, δροσερό σημείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​για περίπου 3 μήνες.

 • Εάν το ρυζάλευρο σας αρχίσει να μυρίζει ή να σαπίζει ή δείτε να αναπτύσσετε μούχλα, απορρίψτε το.

Εάν θέλετε το ρυζάλευρο σας να διαρκέσει περισσότερο, απλά βάλτε το στο ψυγείο ή την κατάψυξή σας. Οι κρύες θερμοκρασίες βοηθούν στη διατήρηση του αλεύρου και τη διατήρηση του φρέσκου για έως και 1 χρόνο.