Πως να καταλάβετε αν οι νιφάδες βρώμης έχουν χαλάσει

Η βρώμη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως στην αγορά.Γεμάτες φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα, οι νιφάδες βρώμης είναι το δημητριακό που θα βρείτε στα περισσότερα σπίτια.

Είτε επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε ζεστό ως δημητριακό πρωινού, είτε σαν βάση για αλμυρό χυλό ή θέλετε να προσθέσετε υφή και φυτικές ίνες στα ψημένα προϊόντα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση των νιφάδων βρώμης είναι μια καλή ιδέα.

Ωστόσο, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη βρώμη που αγοράσατε για αρκετό καιρό, ίσως αναρωτιέστε πότε είναι ώρα να την πετάξετε.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη διάρκεια ζωής των νιφάδων βρώμης και πώς να ξέρετε πότε το απόθεμά σας χρειάζεται ανανέωση.

Διάρκεια ζωής των νιφάδων βρώμης

Η βρώμη έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα.

Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια ζωής της μπορεί να ποικίλλει δραματικά ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της, εάν έχει μαγειρευτεί, εάν έχουν προστεθεί αλλοιώσιμα συστατικά σε αυτή και τη μέθοδο αποθήκευσης.

Ομοίως με το αποξηραμένο ρύζι ή τα ζυμαρικά, η εμπορικά επεξεργασμένη και άψητη βρώμη, είναι ασφαλής προς βρώση τουλάχιστον για 12 μήνες – και έως 2 χρόνια, εάν η συσκευασία παραμένει χωρίς να έχει ανοιχτεί ή η βρώμη αποθηκεύεται σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Η επεξεργασμένη βρώμη που κυκλοφορεί στο εμπόριο υπόκειται συνήθως σε διαδικασία ατμού, η οποία συμβάλλει στη μεγάλη διάρκεια ζωής της.

Η μη ατμοποιημένη βρώμη είναι αυτή που δεν χρησιμοποιείται ατμός κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της και συνεπώς έχει μειωμένη διάρκεια ζωής περίπου 3-4 μήνες.

Οι νιφάδες βρώμης που περιέχουν άλλα είδη συστατικών όπως γάλα ή φρούτα μπορεί να διαρκέσει από 4 μήνες έως 1 έτος, ανάλογα με τον τύπο των πρόσθετων συστατικών και τον τρόπο αποθήκευσής της.

Εάν δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε την ετικέτα του πακέτου για την ημερομηνία “κατανάλωση έως” ή “ημερομηνία λήξης”.

Ομοίως με τις σούπες και τα μαγειρευτά, οι νιφάδες βρώμης που έχουν προ-μαγειρευτεί  δεν πρέπει να διατηρούνται περισσότερο από περίπου 3-4 ημέρες. Ωστόσο, εάν τις παγώσετε, μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια για έως και 3 μήνες.

Πώς να καταλάβετε εάν οι νιφάδες βρώμης σας, έχουν χαλάσει

Όταν φυλάσσεται σωστά, οι άψητες νιφάδες βρώμης δεν θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνο φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να χαλάσουν με τέτοιο τρόπο που θα σας κάνει να αρρωστήσετε αν το φάτε παρόλο που μπορεί να έχει λήξει.

Τούτου λεχθέντος, η ποιότητα της βρώμης θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να μπαγιατέψει, να αλλάξει χρώμα ή να αναπτύξει γεύσεις που δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστες.

Εάν η ξηρή βρώμη εκτίθεται σε υγρασία ενώ αποθηκεύεται, θα είναι πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη μούχλας. Εάν δείτε κάποιο είδος μούχλας να αναπτύσσεται στη βρώμη σας – είτε μαγειρεμένη είτε ξηρή – μην τη φάτε.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν η βρώμη σας είναι ακόμα καλή, ξεκινήστε ελέγχοντας το χρώμα, την υφή και το άρωμα. Εάν παρατηρήσετε σκοτεινά σημεία, παράξενες μυρωδιές ή συσσωματώσεις, είναι πιθανότατα καλύτερο να την πετάξετε.

Συμβουλές αποθήκευσης για μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής

Το τέχνασμα για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των νιφάδων βρώμης σας είναι η μέθοδος αποθήκευσης.

Για άψητη βρώμη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παραμένει όσο το δυνατόν πιο στεγνή. Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο φως και το οξυγόνο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αποθηκεύστε τη σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Μετά το άνοιγμα της αρχικής συσκευασίας της, μεταφέρετέ τη σε ένα αεροστεγές δοχείο από γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικό βάζο, για να τη διατηρήσετε φρέσκια.

Κατά την αποθήκευση μαγειρεμένων νιφάδων βρώμης, επιλέξτε ένα δοχείο με σφικτή σφράγιση και διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να την καταναλώσετε. Εάν την καταψύχετε, βεβαιωθείτε ότι την αποθηκεύετε σε δοχείο αεροστεγές για να αποτρέψετε το κάψιμο του καταψύκτη.

Εν κατακλείδι

Οι νιφάδες βρώμης είναι ένα θρεπτικό δημητριακό που βρίσκεται σε νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

Όταν διατηρείται στεγνή, οι εμπορικά επεξεργασμένη βρώμη μπορεί να διαρκέσει έως και 1-2 χρόνια. Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια ζωής θα ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας, τον τρόπο αποθήκευσής της, εάν έχει μαγειρευτεί και εάν έχουν προστεθεί αλλοιώσιμα συστατικά σε αυτή.

Εάν παρατηρήσετε μούχλα ή αλλαγές στο χρώμα ή το άρωμα των νιφάδων βρώμης, είναι καλύτερο να τις πετάξετε.

Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής οποιουδήποτε τύπου βρώμης διατηρώντας το μακριά από υπερβολική υγρασία και έκθεση σε οξυγόνο. Η προ-μαγειρεμένη βρώμη πρέπει πάντα να φυλάσσεται στο ψυγείο ή στον καταψύκτη έως ότου είστε έτοιμοι να τη φάτε.