Πως να αποθηκεύσετε σωστά τα άλευρά σας

Το αλεύρι χρησιμοποιείται από όλες σχεδόν τις νοικοκυρές για να φτιάξουν από ψωμί και πίτες μέχρι τούρτες και κέικ. Ένα αλεύρι που έχει αλλοιωθεί μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του αλεύρου, όπως η υγρασία, η θερμότητα και τα έντομα. Διαφορετικοί τύποι αλεύρων έχουν και διαφορετική διάρκεια ζωής και η γνώση της σωστής αποθήκευσης του καθενός είναι σημαντική για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το αλεύρι σας. Η χρήση αεροστεγούς δοχείου και η διατήρηση των αλεύρων σε δροσερό, ξηρό σημείο, θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε αποτελεσματικά το αλεύρι σας.

Αποθήκευση εξευγενισμένων αλεύρων

 1. Μεταφέρετε τα εξευγενισμένα άλευρα σε σφραγισμένο δοχείο. Τα εξευγενισμένα άλευρα, όπως η φαρίνα, τα γενικής χρήσης, τα ζαχαροπλαστικής, και τα άλευρα για ψωμί, είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιήσιμα. Επειδή η χρήση τους είναι συχνή, πρέπει να φυλάσσονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο που εμποδίζει τον αέρα, την υγρασία και τα σκουλήκια να εισέλθουν στα άλευρα.
 2. Αποθηκεύστε το αλεύρι σε δροσερό, ξηρό μέρος. Τα εξευγενισμένα άλευρα έχουν διάρκεια ζωής από 4 μήνες έως 1-2 χρόνια, εφόσον αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό σημείο. Τοποθετήστε το δοχείο με το αλεύρι σε ένα ντουλάπι.
 3. Αναζητήστε, μυρίζοντας, για μια ξινή μυρωδιά η οποία μας καταδεικνύει ένα αλλοιωμένο αλεύρι. Τα αλλοιωμένα εξευγενισμένα άλευρα, αναδίδουν μια ξινή μυρωδιά. Έτσι μπορείτε να γνωρίζετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το αλεύρι σας.

Αποθήκευση ειδικών αλεύρων

 1. Τοποθετήστε άλευρα ολικής άλεσης, άλευρα ξηρών καρπών και εναλλακτικά άλευρα στο ψυγείο. Τα άλευρα ολικής άλεσης, όπως τα παραγόμενα από σιτάρι, κριθάρι, κινόα, και το αλεύρι βρώμης, έχουν διάρκεια ζωής μερικών μηνών. Τα άλευρα ξηρών καρπών και τα εναλλακτικά άλευρα αλλοιώνονται ταχύτερα από τα ολικής άλεσης επειδή περιέχουν πολλά λάδια. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα, τοποθετήστε τα στο ψυγείο, έτσι ώστε να μην οξειδώνεται τόσο γρήγορα το λάδι των αλεύρων.
 • Εάν αποθηκεύσετε αυτούς τους τύπους αλεύρων στο ψυγείο, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους για έξι μήνες, ενώ η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη επεκτείνει τη φρεσκάδα τους σε 12 μήνες.
 • Μεταφέρετε το αλεύρι σε αεροστεγές δοχείο πριν το καταψύξετε.
 1. Αποθηκεύστε το αλεύρι που δεν περιέχει ολόκληρα δημητριακά ολικής άλεσης και άμυλο σε ένα ντουλάπι. Αυτοί οι τύποι αλεύρων μπορούν να παραμείνουν φρέσκα στο ντουλάπι σας για τουλάχιστον ένα χρόνο ή περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι το αλεύρι σας είναι σε δοχείο ξηρής αποθήκευσης ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, εάν αποθηκευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Ψάξτε για μια δυσάρεστη οσμή που σηματοδοτεί ένα αλλοιωμένο αλεύρι. Η μυρωδιά των αλεύρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν είναι ακόμα φρέσκο. Όταν αγοράσετε το αλεύρι σας, μυρίστε το, για να αναγνωρίζετε τη μυρωδιά του φρέσκου. Όταν το αλεύρι χαλάσει αναδύει δυσάρεστε οσμές, οι πιο κοινές εκ των οποίων είναι η ξινή και η ζυμωμένη οσμή.
 • Τα άλευρα ολικής άλεσης μυρίζουν καμένο καουτσούκ όταν χαλάσουν
 • Τα εναλλακτικά άλευρα έχουν πικρή γεύση όταν αλλοιωθούν. Όταν το αλεύρι είναι φρέσκο, έχει μια γλυκιά μυρωδιά.

 

Κρατήστε το αλεύρι σας φρέσκο

 1. Χρησιμοποιήστε το αλεύρι σας μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ενώ ορισμένες ημερομηνίες μπορεί να είναι ευέλικτες, η ημερομηνία λήξης είναι εκεί σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα τρόφιμα. Είναι μια καλή ένδειξη του πότε είναι καιρός να απαλλαγείτε από το αλεύρι σας.
 2. Αποθηκεύστε το αλεύρι σας σε αεροστεγές ή σφραγισμένο δοχείο. Για να διασφαλίσετε ότι η υγρασία, ο αέρας και τα έντομα δεν εισέρχονται στο αλεύρι σας, αποθηκεύστε κάθε τύπο σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε να τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα οικιακών ειδών ή στο διαδίκτυο.
  • Τα δοχεία ξηρής αποθήκευσης είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για την αποθήκευση των αλεύρων, αλλά μπορείτε να διαχωρίσετε το αλεύρι σας σε πλαστικές σακούλες και να το αποθηκεύσετε σε σφραγισμένο κάδο.
  • Αφαιρέστε τον αέρα από το δοχείο για να αποφύγετε την αλλοίωση των αλεύρων από την επαφή τους με τον αέρα.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το αλεύρι στον χάρτινο σάκο με τον οποίο το αγοράσατε, τοποθετώντας τον σε πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετώντας το αλεύρι στην κατάψυξη.
 3. Γεμίστε το αεροστεγές δοχείο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερος αέρας υπάρχει μέσα στο δοχείο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χαλάσει το αλεύρι σας. Όταν χρησιμοποιήσετε κάποια ποσότητα από το αλεύρι σας, μεταφέρετέ το σε μικρότερο δοχείο.
 4. Τοποθετήστε το σφραγισμένο αλεύρι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Το αλεύρι γίνεται γκρίζο γρήγορα όταν αφεθεί στον ήλιο ή σε ζεστό φωτεινό σημείο. Βρείτε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για να τοποθετήσετε το δοχείο με το αλεύρι σας όπως ένα ντουλάπι. Κρατήστε μακριά το αλεύρι από συσκευές που ζεσταίνονται όπως σόμπες και φούρνους.
 5. Βάλτε το αλεύρι σας στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μακροχρόνια αποθήκευση. Η διάρκεια ζωής των αλεύρων μπορεί να επεκταθεί αν τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά σφραγισμένο πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο, έτσι ώστε να μην εισέρχεται υγρασία.
  • Εάν αγοράσετε χύμα αλεύρι και γνωρίζετε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε για λίγο καιρό, ο καταψύκτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος προς αποθήκευση.