Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα

Η κοπή της Βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά είναι ένα έθιμο το οποίο συνδέεται με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου. Η βασιλόπιτα είναι ένα είδος γλυκίσματος – κέικ που φτιάχνεται σε πολλές μορφές και με διάφορους τρόπους. Συνήθως στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους και περιέχει στις περισσότερες των περιπτώσεων ένα νόμισμα στο εσωτερικό του, το οποίο όποιος βρει κατά την κοπή της, θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, είναι σύνηθες αντί για βασιλόπιτα να χρησιμοποιείται η παραδοσιακή κρεατόπιτα κάθε περιοχής. Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να παρασκευάσετε την δική σας πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα, την οποία μπορείτε να φτιάξετε και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 500 γραμμάρια κρέας χοιρινό
  • 500 γραμμάρια κρέας μοσχαρίσιο
  • 1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
  • 2 αυγά
  • 7 μέτρια κρεμμύδια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση

  • Τοποθετήστε το κρέας σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε το με νερό και αφήστε το να βράσει.
  • Κόψτε τα κρεμμύδια σε κύβους και προσθέστε τα στην κατσαρόλα, αφού ξαφρίσετε το κρέας, μαζί με αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 2 ώρες και σουρώστε τα κρατώντας το ζωμό σε ένα μπολ.
  • Παράλληλα βράστε το ρύζι σε μια άλλη κατσαρόλα.
  • Αφήστε το κρέας να κρυώσει, ώστε να κόβετε σε κομμάτια με το χέρι. Δοκιμάστε αν το κρέας χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και προσθέστε σε περίπτωση που χρειάζεται.
  • Βάλτε το μείγμα του κρέατος σε ένα μπολ μαζί με το ρύζι, τα 2 χτυπημένα αυγά και λίγο ζωμό και ανακατέψτε. Προσέξτε να μην είναι πολύ υγρό το μείγμα σας.

Για το φύλλο

  • Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το λάδι και λίγο χλιαρό νερό. Αναμείξτε τα υλικά και προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Ζυμώστε τα υλικά έως ότου πάρετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 7 κομμάτια και ανοίξτε τα φύλλα σας με ένα πλάστη. Λαδώστε κάθε φύλλο ξεχωριστά και τοποθετήστε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Ρίξτε τη γέμιση από πάνω και τοποθετήστε 4 φύλλα από πάνω. (Σε περίπτωση που βγουν παραπάνω φύλλα, να θυμάστε ότι τα πάνω πρέπει να είναι 2-3 περισσότερα).
  • Χαράξτε την πίτα χωρίς να κόψετε τα κάτω φύλλα. Λαδώστε την και ψεκάστε τη με λίγο νερό.
  • Ψήστε τη σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180℃ για 1 ώρα.
  • Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και να το τοποθετήσετε μέσα στη ζύμη, στην περίπτωση που θέλετε να κόψετε την κρεατόπιτα αντί για την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Καλή σας όρεξη.