ΠΡΟΪΟΝΤΑ

[one_fourth]

Τα όσπρια είναι μια από τις βασικές κατηγορίες δημητριακών και οι κυριότεροι εκπρόσωποί τους είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και ως σπουδαιότερο θεωρείται η σόγια.

 

Τα όσπρια αποτελούν τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ σε κάθε περιοχή ευδοκιμούν διαφορετικές ποικιλίες, αναλόγως το υπέδαφος στο οποίο καλλιεργούνται.

 

Έτσι όσον αφορά τα φασόλια παράγονται κυρίως στον Καναδά, την Αμερική και την Αργεντινή, ενώ για τις φακές πρώτες σε παραγωγή χώρες είναι ο Καναδάς και η Αμερική. Τα ρεβίθια τέλος καλλιεργούνται περισσότερο στο Μεξικό και την Ινδία, ενώ και η σόγια καλλιεργείται κυρίως στην Αμερική.

 

Στην ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται μικρές ποσότητες οσπρίων και έτσι η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται από τις προαναφερθείσες χώρες. Στην χώρα μας φασόλια βρίσκουμε κυρίως στους Νομούς Καστοριάς και Καβάλας, ενώ Φακές καλλιεργούνται κυρίως στην Θεσσαλία. Όσον αφορά τα ρεβίθια, υπάρχει μια ελληνική ποικιλία που αποκαλείται Θηβών γιατί προέρχεται από τη Βοιωτία και έχει μια μικρή παραγωγή. Ωστόσο τα ρεβίθια της ποικιλίας αυτής είναι μικρότερα από τα Μεξικάνικα, παρόλα αυτά είναι πολύ γευστικά.

 
[/one_fourth]

[one_fourth]

Το ρύζι είναι ένα δημητριακό που ανήκει στην κατηγορία των σιτηρών.

 

Αποτελεί πολύ σημαντική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αποτελεί βασικό είδος διατροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, κυρίως στην ασιατική ήπειρο.

 

Καλλιεργείται σε διάφορες ποικιλίες σε όλη την υφήλιο και ιδιαίτερα γνωστά είναι τα ρύζια της Νοτιοανατολικής Ασίας (basmati, jasmine) για τα έντονα αρώματά τους.

 

Στην Ελλάδα ρύζι καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία, στις εύφορες πεδιάδες των κάμπων της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Οι κύριες κατηγορίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η καρολίνα, το νυχάκι και το κίτρινο ή parboiled.
[/one_fourth]

[one_fourth]

 

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών και καλλιεργούνται για την διατροφή των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

 

Διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες

 

  • Στα σιτηρά όπως το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι κλπ
  • Στα οσπριοειδή όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ
  • Και στα ελαιώδη όπως η σόγια, ο ηλίανθος κλπ.

 

Γενικά είναι μονοετή φυτά τα οποία σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα έτος.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και άλλα πολύτιμα για την ανθρώπινη διατροφή θρεπτικά συστατικά.

 

Στη χώρα μας καλλιεργούνται κυρίως το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

 

 

[/one_fourth]

[one_fourth_last]

Το αλεύρι είναι μια λεπτή σκόνη που παράγεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα.

Το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό του ψωμιού, το οποίο είναι βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, και επομένως η διαθεσιμότητα και επάρκεια του αλευριού είναι συχνά ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα.

Συνηθέστερα παράγεται από το σιτάρι, αλλά και το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι, και το ρύζι.

Σπουδαιότητα έχουν κυρίως τα καλούμενα άλευρα της αρτοποιίας, δηλαδή τα άλευρα σταριού και σίκαλης, γιατί μόνο αυτά δίνουν ψωμί πορώδες και εύγευστο.

Το αλεύρι ανήκει στις πρώτες ύλες, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς το ψωμί συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά παράγωγά του.

 

 

[/one_fourth_last]