Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι

Η πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους. Τα αρώματά της συνδυασμένα με την αφράτη και ζουμερή υφή της θα σας κάνουν να την αγαπήσετε ακόμη και αν δεν είστε ένας από τους φαν της.

Τι είναι το σιμιγδάλι και από τι παράγεται;

Το σιμιγδάλι παράγεται από σκληρό σιτάρι, σε αντίθεση με το αλεύρι από μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και γενικά για όλες τις χρήσεις.

Το σιμιγδάλι, λόγω της παραγωγής του από σιτάρι, περιέχει γλουτένη, οπότε δεν μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή ή από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Η προσθήκη σιμιγδαλιού στη συνταγή δίνει μια πιο μαστιχωτή υφή στην πορτοκαλόπιτα και μια ελαφριά γεύση ξηρών καρπών. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά αυτό θα αλλάξει την υφή και τη γεύση της πορτοκαλόπιτας.

ΥΛΙΚΑ 

Για το κέικ

  • 160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • 1/2 του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 230 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σιρόπι

  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Για την επικάλυψη 

  • 3/4 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 χούφτα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
  • Βάλτε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέκιν και το αλάτι και χτυπήστε τα να ενωθούν.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το πορτοκάλι, το ξύσμα του και τη βανίλια. Ανακατέψτε και αφήστε τα στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέστε ένα – ένα τα αυγά και χτυπήστε καλά έπειτα από κάθε αυγό.
  • Ενώ έχετε το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέστε 1/3 του μείγματος αλεύρι και 1/2 του μείγματος χυμού και επαναλάβετε μέχρι να προστεθούν όλα τα υλικά.
  • Ρίξτε το παχύρευστο κουρκούτι στο ταψί σας και ψήστε για 40 – 45 λεπτά.
  • Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε το κέικ και αφήστε το να κρυώσει στον πάγκο σας.

Για το σιρόπι

  • Ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό του αρχικού μείγματος.
  • Μόλις κρυώσει το κέικ και το σιρόπι, τρυπήστε το πάνω μέρος του κέικ με το πιρούνι σε διάφορα σημεία. Περιχύστε το μισό περίπου από το σιρόπι στο κέικ και κρατήστε το υπόλοιπο για το σερβίρισμα.
  • Απλώστε από πάνω το γιαούρτι και πασπαλίστε με τα φιστίκια Αιγίνης.
  • Σερβίρετε με το εναπομείναν σιρόπι.

Καλή σας όρεξη.