Το ποπ κορν είναι ένα από τα πιο υγιεινά και δημοφιλή σνακ στον κόσμο. Είναι μια πλήρης πηγή θρεπτικών συστατικών και προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, αρκετές φορές παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες λίπους, ζάχαρης και αλατιού, οι οποίες οδηγούν στην υπερκατανάλωσή του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το ποπ κορν σας με το σωστό τρόπο. Ανάλογα με το πώς το προετοιμάζετε, μπορεί να είναι είτε εξαιρετικά υγιές είτε πολύ ανθυγιεινό. Αυτό το άρθρο σχολιάζει τα διατροφικά στοιχεία και τις επιπτώσεις στην υγεία του ποπ κορν, τόσο τις καλές όσο και τις κακές.
Τι είναι το ποπ κορν
Το ποπ κορν είναι ένας τύπος καλαμποκιού που ‘σκάει’ όταν εκτίθεται σε θερμότητα. Στο κέντρο κάθε σπόρου ποπ κορν υπάρχει μια μικρή ποσότητα νερού, η οποία διαστέλλεται όταν θερμαίνεται και τελικά προκαλεί την έκρηξη του σπόρου. Το παλαιότερο κομμάτι ποπ κορν ανακαλύφθηκε στο Νέο Μεξικό και έχει ηλικία άνω των 5.000 ετών. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική επειδή ήταν πολύ φθηνό.
Διατροφικά στοιχεία
Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αλλά το ποπ κορν είναι ένα πλήρες σιτηρό, καθιστώντας το φυσικά υψηλό σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση ολόκληρων σιτηρών με μείωση των φλεγμονών και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το θρεπτικό περιεχόμενο μιας μερίδας 100 γρ ποπ κορν είναι:
- Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) : 7% της ΕΑΚ
- Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) : 12% της ΕΑΚ
- Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) : 8% της ΕΑΚ
- Σίδηρο : 18% της ΕΑΚ
- Μαγνήσιο : 36% της ΕΑΚ
- Φώσφορος : 36% της ΕΑΚ
- Κάλιο : 9% της ΕΑΚ
- Ψευδάργυρος : 21% της ΕΑΚ
- Χαλκός : 13% της ΕΑΚ
- Μαγγάνιο : 56% της ΕΑΚ
Τα παραπάνω συνδυάζονται με συνολικά 387 θερμίδες, 13 γρ πρωτεΐνης, 78 γρ υδατανθράκων και 5 γρ λίπους. Επίσης περιέχει και 15 γρ φυτικών ινών το οποίο καθιστά το ποπ κορν μια από τις καλύτερες πηγές ινών στον κόσμο.
Το ποπ κορν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, η οποία συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βελτιωμένη υγεία του πεπτικού και μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του μαστού.
Ένα από τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από το ποπ κορν είναι η απώλεια βάρους αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες (31 ανά φλιτζάνι) και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.
Μειονεκτήματα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε το ποπ κορν, αλλά δυστυχώς η πιο βολική και δημοφιλής τείνει να είναι η προσυσκευασμένη ποικιλία προετοιμασμένη σε μικροκύματα. Οι σακούλες μικροκυμάτων είναι επενδεδυμένες με μια χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ(PFQA), η οποία σχετίζεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, και χαμηλό βάρος γέννησης στα νεογέννητα. Ακόμα μπορεί να περιέχουν διακετύλιο, μια χημική ουσία που δίνει τη γεύση βουτύρου.
Παρ’ όλα τα θετικά που παρέχει το ποπ κορν στην υγεία, ο τρόπος που παρασκευάζεται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διατροφική τους ποιότητα. Οι εμπορικά παρασκευασμένες ποικιλίες ποπ κορν (κινηματογραφικές αίθουσες, καταστήματα) συχνά πνίγονται σε ανθυγιεινά λίπη, τεχνητά αρώματα και υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.
Πώς να παρασκευάσετε υγιεινό ποπ κορν
Το ποπ κορν που παρασκευάζεται στην κατσαρόλα είναι το πιο υγιεινό που μπορείτε να καταναλώσετε. Μια απλή συνταγή παραθέτουμε παρακάτω :
Συστατικά
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
- ½ φλιτζάνι ποπ κορν
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Βάλτε το ποπ κορν σας και το λάδι σε μια κατσαρόλα
- Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σταματήσει το σκάσιμο τον σπόρων
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ σερβιρίσματος
- Πασπαλίστε με αλάτι
Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γεύση προσθέτοντας φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά. ΑΝ τα θέλετε πιο γλυκά μπορείτε να τα ψεκάσετε με βούτυρο από καρύδια ή κανέλα ή ξύσμα μαύρης σοκολάτας.
Το πραγματικό ποπ κορν είναι εξαιρετικά υγιές
Το ποπ κορν είναι υψηλό σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης. Επίσης είναι εξαιρετικά νόστιμο και μια από τις καλύτερες πηγές ινών στον κόσμο., και φυσικά, όταν καταναλώνετε με μέτρο μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην απώλεια βάρους.