Ποιο ρύζι χρησιμοποιούμε στα γεμιστά

Το ρύζι είναι το βασικό συστατικό της γέμισης και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Ο κανόνας θέλει την ποικιλία καρολίνα, που είναι πλούσιο σε άμυλο και χυλώνει τη γέμιση. Το ρύζι πρέπει να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε, όμως, και λασπωμένο. Η καρολίνα είναι ό,τι πρέπει για σωστά μελωμένα γεμιστά. Αν όμως τα θέλουμε ακόμη πιο μελωμένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλασσέ.

Για κάθε γεμιστό υπολογίζουμε περίπου 1 κουτάλι σούπας ρύζι. Η ποσότητα είναι υπερ-αρκετή (καθώς η γέμιση δεν περιέχει μόνο ρύζι).

Το ρύζι είναι καλό να το ξεπλένουμε σχολαστικά πριν το χρησιμοποιήσουμε, για να φύγει το γλασάρισμά του.

ΥΛΙΚΑ:

  • 15 πιπεριές για γέμισμα
  • Ρύζι καρολίνα ή γλασσέ (1 ½ κουταλιά της σούπας για κάθε πιπεριά)
  • 500 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 5 φλιτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές.
  • Κόβουμε το πάνω μέρος και το κρατάμε, αφού καθαρίζουμε τους σπόρους, γιατί θα χρησιμοποιηθεί ως καπάκι.
  • Βάζουμε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά και την ντομάτα. Αφού πλύνουμε το ρύζι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Έπειτα γεμίζουμε τις πιπεριές (1 ½ κουταλιά ανά πιπεριά περίπου) και τις τοποθετούμε στο ταψί.
  • Αλατίζουμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και το νερό και σκεπάζουμε το ταψί.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 250 βαθμούς μια 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Καλή σας όρεξη.