Ποιες οι διαφορές λευκών αλεύρων και ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν πολλή μικρή διαφορά στις θερμίδες με τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης, επομένως δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Οι διαφορές τους αφορούν τον μεταβολισμό τους και τη διατροφική τους αξία με τα προιόντα ολικής να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση.

Οι λόγοι είναι οι εξής :

Ένα ολικής άλεσης προϊόν και ένα λευκό, προέρχονται από το ίδιο δημητριακό, το οποίο είναι διαφορετικά επεξεργασμένο. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που έχουν και άλλες σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Επίσης τα προϊόντα ολικής περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες δεν απορροφώνται μετά από την πέψη στο έντερο και έτσι διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και την αποβολή λίπους μέσω κοπράνων, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης την πρόληψη των καρδιοπαθειών και πολλών μορφών καρκίνου.

Τα ολικής συγκριτικά με τα λευκά περιέχουν ακόμη αρκετές ποσότητες βιταμινών και αλάτων χαρακτηριστικό που καθιστά τα ολικής μια πλήρη τροφή όσον αφορά το ότι καλύπτει τον οργανισμό μας σε όλες του τις ανάγκες και έτσι προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας.

Τέλος λόγω του ότι δεν περιέχουν νάτριο είναι πιο ιδανικά να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια, βοηθώντας στην ευεξία. Ενεργοποιούν άμεσα τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους. Τέλος, μειώνουν την υπερφαγία, λόγω του υψηλού αισθήματος κορεσμού που προκαλούν.