Ποια τα οφέλη του σιταριού ολικής άλεσης;

Για τα ελληνικά δεδομένα το σιτάρι (και τα υποπροϊόντα του) είναι το δημητριακό που καταναλώνεται ευρέως, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το σιτάρι μπορεί να καταναλωθεί στην αρχική του μορφή ή με τη μορφή δημητριακών. Κάποια παραδείγματα είναι το σιμιγδάλι, το πλιγούρι ή το αλεύρι για την παρασκευή πολλών προϊόντων όπως ψωμί και ζυμαρικά.

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες

Η ολική άλεση του σιταριού διατηρεί πολλά θρεπτικά στοιχεία του φυσικού σπόρου, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες, και μέταλλα. Οι υδατάνθρακες που έχουν την ιδιότητα να τροφοδοτούν πιο σταθερά και παρατεταμένα τον οργανισμό με ενέργεια, ενώ οι βιταμίνες (κυρίως Β) βοηθούν στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό του σπόρου καθώς και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διατηρούν την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Τέλος οι αντιοξειδωτικές ουσίες του σίτου προστατεύουν από χρόνια νοσήματα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αντικαρκινική, αντιυπερτασική και καρδιοπροστατευτική δράση

Αυτή η υπεροχή του σιταριού ολικής άλεσης στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με τα απλά δημητριακά, είναι υπεύθυνη για την αντικαρκινική, την αντιυπερτασική αλλά και την καρδιο-προστατευτική τους δράση.

Πιο συγκεκριμένα, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη. Ακόμα, μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον διαβήτη τύπου 2, την δυσκοιλιότητα, καθώς και  την «κακή» χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Διατηρεί το αίσθημα του κορεσμού

Παράλληλα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται στο σιτάρι, δεν διαταράσσουν σημαντικά την ευγλυκαιμία στον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του αισθήματος της πείνας και την μείωση του «τσιμπολογήματος», ευνοώντας την επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρος.