Πλιγούρι. Μια ξεχασμένη υπερτροφή

Γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο ταμπουλέ, μια μεσογειακή σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι και βότανα, το πλιγούρι καταναλώνετε εδώ και 4.000 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, όπως όλες οι καλές ιδέες, έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Το πλιγούρι παραμένει ένα από τα πιο εύκολα να μαγειρευτούν και να αναμειχθούν τρόφιμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα σιτηρά.

Τι είναι το πλιγούρι

Το πλιγούρι προέρχεται από σπασμένους σπόρους σιταριού ολικής άλεσης οι οποίοι προβράζονται και αποξεραίνονται πριν συσκευασθούν. Έτσι μαγειρεύονται πιο γρήγορα από άλλα παράγωγα σίτου, όπως το κορκότο. Η γεύση του θυμίζει καρύδα με μαστιχωτή υφή και άρωμα που θυμίζει ποπ κορν όταν μαγειρευτεί.

Διατροφή και οφέλη

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει :

  • 151 θερμίδες
  • 5,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,4 γραμμάρια λίπους
  • 8,2 γραμμάρια ινών
  • 34 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • Σίδηρος : 10% της ΕΑΚ
  • Μαγνήσιο : 15% της ΕΑΚ
  • Νιασίνη : 9% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Β6 : 8% της ΕΑΚ
  • Μαγγάνιο : 55% της ΕΑΚ

Σαν ολόκληρο σιτηρό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, χαμηλό λίπος και λίγες θερμίδες. Ωστόσο, επειδή παράγεται από σιτάρι, το πλιγούρι δεν είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε το πλιγούρι ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα σιτηρά, σε ένα αεροστεγές δοχείο που προστατεύεται από την υγρασία, το φως και τη θερμότητα. Σε ένα ντουλάπι μπορεί να αντέξει έως και 2 χρόνια, ενώ η κατάψυξη μπορεί να διπλασιάσει αυτή τη διάρκεια ζωής.

Το μαγειρεμένο πλιγούρι μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 3 μέρες. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε μια μεγάλη ποσότητα και να την καταψύξετε σε μερίδες, έτσι ώστε να παίρνετε κάθε φορά την ποσότητα που θέλετε για το γεύμα σας, μειώνοντας το χρόνο προετοιμασίας του.

Ποικιλίες

Μπορείτε να βρείτε το πλιγούρι σε 3 ποικιλίες, ψιλό, μέτριο και χοντρό. Οι δύο πρώτες μαγειρεύονται σε λιγότερο από 5 λεπτά και χρησιμοποιούνται στο ταμπουλέ και στο γαρνίρισμα ενώ η τρίτη ποικιλία χρειάζεται περίπου 15 λεπτά μαγειρέματος και χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες, γέμιση και πιλάφι.

 

Πώς να μαγειρέψετε το πλιγούρι

Επειδή είναι μερικώς μαγειρεμένο, το πλιγούρι είναι εύκολο να προετοιμαστεί στο σπίτι. Συνδυάστε 2 φλιτζάνια νερού ή ζωμού με 1 φλιτζάνι πλιγούρι σε μια κατσαρόλα. Φέρτε το σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με κλειστό καπάκι μέχρι το πλιγούρι να γίνει μαλακό. Αφαιρέστε το πλεονάζον υγρό και ανακατέψτε το πριν σερβίρετε.

Αν και απαντάτε πιο συχνά στην σαλάτα ταμπουλέ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακριβώς όπως το ρύζι, το κους κους, το κριθάρι ή την κινόα. Συνδυάστε το με βρασμένα ή ψητά λαχανικά και πλήθος καρυκευμάτων.