Το πλιγούρι προέρχεται από σπασμένους σπόρους σιταριού ολικής άλεσης οι οποίοι προβράζονται και αποξηραίνονται πριν συσκευασθούν. Έτσι μαγειρεύονται πιο γρήγορα από άλλα παράγωγα σίτου, όπως το κορκότο. Η γεύση του θυμίζει καρύδα με μαστιχωτή υφή ενώ το άρωμά του θυμίζει ποπ κορν όταν μαγειρευτεί.
Μια εύκολη συνταγή που θα λατρέψετε είναι οι πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με πλιγούρι. Ιδανική για χορτοφαγική διατροφή αλλά και συνοδεία για το ουζάκι σας.
ΥΛΙΚΑ:
- 5 πιπεριές Φλωρίνης
- 5 πιπεριές πράσινες για γέμισμα
Για τη γέμιση:
- 1 κούπα πλιγούρι
- 145 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. φιστίκια Αίγινας, χλωρά ξεφλουδισμένα και χοντροαλεσμένα
- 50 γρ. σταφίδα Κορινθιακή
- 70 γρ. περίπου ταχίνι
- Λίγο κύμινο (1/4 κ.γλ.)
- 30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα:
- Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο που έμεινε από το ψήσιμο των πιπεριών μαζί με 70 γρ. ταχίνι και 60 γρ. νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Αρχικά βάζουμε το πλιγούρι μέσα σ’ ένα μπολ, το περιχύνουμε με 2 κούπες νερό και το αφήνουμε να μείνει για μια νύχτα, να φουσκώσει. Στη συνέχεια, πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τους σπόρους, προσέχοντας να μην τις σκίσουμε και φυλάμε τα καπάκια που αφαιρέσαμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
- Μ’ ένα κουταλάκι, γεμίζουμε τις πιπεριές και τις κλείνουμε με τα καπάκια.
- Κατόπιν, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε μέσα τις πιπεριές.
- Ψήνουμε στους 200 ºC, για 15 λεπτά.
- Μετά, τις μεταφέρουμε σε πιατέλα και τις διατηρούμε ζεστές.
- Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο που έμεινε στο ταψί και το χτυπάμε στο μπλέντερ με το ταχίνι και το νερό.
- Τέλος, περιχύνουμε τις πιπεριές με τη σάλτσα, όσο είναι ζεστές.
- Οι πιπεριές με πλιγούρι είναι έτοιμες.
Καλή σας όρεξη.