Το κριθάρι είναι ένα από τα κύρια συστατικά παραγωγής της μπύρας και κάποιων οινοπνευματωδών ποτών. Χρησιμοποιείται επίσης ως μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική του ρυζιού. Είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που μας προσφέρει φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και πρωτεΐνη. Το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος του είναι το αποφλοιωμένο, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές και παντοπωλεία.
Το πιλάφι με μοσχάρι και αποφλοιωμένο κριθάρι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μαγειρεύεται σε instant pot σε λιγότερο από 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 φλιτζάνι αποφλοιωμένο κριθάρι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 500 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε μικρούς κύβους ( 3 εκατοστών )
- 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό βοδινού
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση οριζόντια
- Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρυθμίστε το instant pot να ‘σοτάρει’ σε δυνατή φωτιά.
- Ξεπλύνετε το κριθάρι τοποθετώντας το σε ένα σουρωτήρι και κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης. Στραγγίστε καλά.
- Μόλις η οθόνη του instant pot εμφανίσει HOT προσθέστε λάδι και αφήστε το να κάψει για 1 λεπτό.
- Μαρινάρετε το κρέας με το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, το κύμινο και την πάπρικα.
- Βάλτε το μοσχάρι στη χύτρα και αφήστε το να ροδίσει από όλες τις πλευρές για 3 -4 λεπτά. Αφαιρέστε το κρέας σε ένα καθαρό πιάτο.
- Προσθέστε στη χύτρα το κρεμμύδι και τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Αν δεν υπάρχει πολύ υγρασία στη χύτρα προσθέστε 1/4 φλιτζάνι νερό.
- Πατήστε το κουμπί ‘ακύρωσης΄ στo instant pot.
- Προσθέστε το μοσχάρι και ανακατέψτε με τα λαχανικά αφού βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει κάποιο υλικό στον πάτο.
- Προσθέστε το κριθάρι πάνω από το κρέας και τα λαχανικά χωρίς να ανακατέψετε.
- Τοποθετήστε το σκόρδο μέσα στο κριθάρι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Ρίξτε το ζωμό βοδινού απαλά.
- Καλύψτε την χύτρα με το καπάκι και ρυθμίστε τη βαλβίδα σε ‘σφράγιση’. Ρυθμίστε το instant pot στο manual/pressure cook για 25 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.
- Μετά το πέρας των 25 λεπτών, αφήστε την πίεση να απελευθερωθεί για τουλάχιστον 15 λεπτά φυσικά και στη συνέχεια, γυρίστε προσεκτικά τη βαλβίδα για εξαέρωση. Μόλις πέσει η ακίδα ανοίξτε προσεκτικά το καπάκι της κατσαρόλας.
- Αφρατέψτε το κριθάρι με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα πιρούνι.
- Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και πιπεριές. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το κριθάρι με καστανό ρύζι.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτό το πιάτο για 3 μέρες στο ψυγείο. Αν θέλετε να το καταψύξετε, αφήστε το να ψυχθεί πρώτα στο ψυγείο, και έπειτα καταψύξτε το για έως 3 μήνες.
Καλή σας όρεξη.