Οι φακές είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο το οποίο βοηθά σε πολλές πτυχές της υγείας μας. Είναι εξαιρετικά θρεπτικές, μαγειρεύονται γρήγορα αφού δεν χρειάζονται μούλιασμα και βοηθούν στην πέψη και στο αίσθημα κορεσμού. Τα είδη φακής που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι 3 : η πράσινη, η καφέ και η κόκκινη, ενώ οι συνταγές που ‘κυκλοφορούν’ στο διαδίκτυο είναι αμέτρητες. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια νόστιμη συνταγή κόκκινης φακής με αιθιοπικές ρίζες. Η συγκεκριμένη συνταγή διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες λόγο του κάρδαμου και του τζίντζερ που προσθέτουν μια αρωματική νότα στο πιάτο μας.
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια ρύζι της προτίμησής σας
- 1 κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 ½ ρίζα τζίντζερ πολτοποιημένη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- ½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- 400 γραμμάρια τομάτας σε κύβους
- 2 φλιτζάνια κόκκινες φακές
- 5 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- Πιπέρι καγιέν (ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε το πιάτο σας)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάστε το ρύζι ανάλογα με την ποικιλία που επιλέξατε και τον τρόπο που επιθυμείτε.
- Σε ένα κατσαρολάκι ή μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι. Ζεστάνετέ το μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το αλεσμένο κάρδαμο. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι να βγουν τα αρώματα των λαχανικών. Ρίξτε τους κύβους τομάτας και ανακατέψτε για ένα περίπου λεπτό.
- Προσθέστε τις κόκκινες φακές και το νερό. Σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ενώ ανακατεύετε περιστασιακά, για 25 λεπτά, μέχρι οι φακές να λιώσουν και να γίνουν χυλός.
- Τέλος προσθέστε το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
- Για πιο πικάντικη γεύση προσθέστε λίγο πιπέρι καγιέν.
Καλή σας όρεξη.