Περιέχει το ποπ κορν γλουτένη;

Το ποπ κορν φτιάχνεται από ένα είδος κόκκου καλαμποκιού που φουσκώνει όταν θερμαίνεται.

Είναι ένα δημοφιλές σνακ, ωστόσο μπορεί να αναρωτιέστε αν ανήκει στην κατηγορία προϊόντων που δεν περιέχουν γλουτένη.

Σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι ή πάσχοντες από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως φούσκωμα και εντερική βλάβη.

Το παρακάτω άρθρο εξηγεί εάν το ποπ κορν είναι άνευ γλουτένης και προσφέρει συμβουλές για την επιλογή του.

Τα περισσότερα ποπ κορν είναι χωρίς γλουτένη

Το ποπ κορν παράγεται από καλαμπόκι, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη. Στην πραγματικότητα, το καλαμπόκι συχνά συνίσταται ως ασφαλής εναλλακτική του σιταριού για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή όσους δεν έχουν καλή ανοχή στη γλουτένη.

Ωστόσο, το καλαμπόκι περιέχει πρωτεΐνες που ονομάζονται προλαμίνες αραβοσίτου, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίσουν μια φλεγμονώδη απόκριση σε αυτές τις πρωτεΐνες. Για να προσδιορίσετε εάν έχετε ευαισθησία στο καλαμπόκι, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ορισμένα συσκευασμένα ποπ κορν μπορεί να περιέχουν γλουτένη

Αν και τα περισσότερα ποπ κορν φυσικά δεν περιέχουν γλουτένη, ορισμένες εμπορικές μάρκες μπορεί να περιέχουν αυτή την ομάδα πρωτεϊνών.

Τα ποπ κορν που παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις που παράγουν επίσης γλουτενώδη τρόφιμα ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Επιπλέον, το ποπ κορν που έχει αρωματιστεί ή παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας ορισμένα πρόσθετα μπορεί να περιέχει γλουτένη. Για παράδειγμα, ορισμένες γαρνιτούρες ή μείγματα μπαχαρικών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν γλουτένη εάν το προϊόν δεν φέρει ετικέτα «χωρίς γλουτένη».

Μερικά κοινά πρόσθετα που περιέχουν γλουτένη είναι το άρωμα βύνης, το άμυλο σίτου, η μαγιά μπύρας και η σάλτσα σόγιας.

Πώς να διασφαλίσετε ότι το ποπ κορν είναι χωρίς γλουτένη 

Εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε μικρή ποσότητα γλουτένης, η επιλογή ενός ποπ κορν χωρίς πρόσθετα ή αρώματα είναι μια καλή ιδέα. Κοιτάξτε τη λίστα συστατικών και επιλέξτε ένα προϊόν που περιέχει μόνο «ποπ κορν» ή περιέχει μόνο κόκκους καλαμποκιού και αλάτι.

Είναι επίσης καλή ιδέα να επιλέξετε προϊόντα που φέρουν ετικέτα πιστοποίησης χωρίς γλουτένη. Επιπλέον, οι παρασκευαστές υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν τα κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων – συμπεριλαμβανομένου του σιταριού – στην ετικέτα.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε απευθείας σε εταιρίες για να ρωτήσετε σχετικά με τις πρακτικές επεξεργασίας τους, τα συγκεκριμένα συστατικά του προϊόντος και τον έλεγχο της διασταυρούμενης μόλυνσης.

Πιστοποίηση τρίτων

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το ποπ κορν σας δεν περιέχει γλουτένη είναι να αγοράσετε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί από τρίτο μέρος και φέρουν τέτοια ετικέτα.

Τα σήματα πιστοποίησης τρίτων υποδεικνύουν ότι το ποπ κορν ελέγχθηκε από ανεξάρτητο φορέα και συμμορφώνεται με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ για προϊόντα που φέρουν ετικέτα χωρίς γλουτένη.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν χωρίς γλουτένη

Το να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν χωρίς γλουτένη είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ωμοί σπόροι ποπ κορν και μια πηγή θερμότητας. Εάν δεν έχετε μια συσκευή παραγωγής ποπ κορν τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην κατσαρόλα.

Στο φούρνο μικροκυμάτων:

  • Σε μια χαρτοσακούλα τοποθετήστε 1/3 φλιτζάνι σπόρους καλαμποκιού και διπλώστε το πάνω μέρος για να μην πέσουν οι σπόροι.
  • Τοποθετήστε τη σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε στην υψηλή θερμοκρασία για 2,5 – 3 λεπτά.
  • Αφήστε τη σακούλα στο φούρνο για 1 – 2 λεπτά να κρυώσει. Έπειτα βγάλτε προσεκτικά τη σακούλα.
  • Απολαύστε το ποπ κορν απευθείας από το σακουλάκι ή ρίξτε τα σε ένα μπολ. Μπορείτε να τα καρυκεύσετε με αλάτι, βούτυρο ή άλλα καρυκεύματα.

Στην κατσαρόλα:

  • Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα και κάψτε το στην υψηλή θερμοκρασία.
  • Προσθέστε 1/3 φλιτζάνι σπόρους καλαμποκιού .
  • Μόλις αρχίσουν να σκάνε, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε το στην άκρη για 1 – 2 λεπτά.
  • Κουνήστε την κατσαρόλα για να ζεσταθούν όλοι οι σπόροι και να σκάσουν.
  • Ρίξτε το ποπ κορν σας σε ένα μπολ και καρυκεύστε με αλάτι, βούτυρο ή άλλα καρυκεύματα.