Το κους κους είναι ένα ζυμαρικό σε σχήμα μικρής σφαίρας με πολλές χρήσεις, όπως η χρήση του σε σαλάτες και σούπες, καθώς και ως βάση σε μαγειρευτά πιάτα.
Λόγω της ομοιότητάς του με διάφορα δημητριακά, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές προς κατανάλωση σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορούν να τρώνε κους κους, καθώς και ορισμένες εναλλακτικές του.
Ύπαρξη γλουτένης
Το κους κους παραδοσιακά παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, ένα άλευρο το οποίο προέρχεται από σκληρό σιτάρι, το οποίο περιέχει γλουτένη. Το σιμιγδάλι βρέχεται και τινάζεται, συνήθως με μηχανή παρασκευής κους κους, για να παρασκευαστούν μικρά ζυμαρικά σε σχήμα μπάλας.
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα βρώμης που έχουν διασταυρωθεί ή έχουν υποστεί επεξεργασία.
Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για ιατρικούς λόγους και λόγους υγείας και επομένως ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Πολλοί άνθρωποι ζουν με κάποιο βαθμό ευαισθησίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη, όπου το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να διασπάσει τη γλουτένη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο και κόπωση.
Άλλοι άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια μη φυσιολογική αυτοάνοση απόκριση στην κατανάλωση γλουτένης. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι πιο σοβαρά και περιλαμβάνουν κρίσεις, μούδιασμα, ναυτία, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία των αρθρώσεων, δερματικές διαταραχές και πεπτικά προβλήματα.
Το σιμιγδάλι είναι προϊόν σιταριού, επομένως περιέχει από τη φύση του γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι το κους κους που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι από σιτάρι περιέχει γλουτένη.
Εναλλακτικές του κους κους
Η πλειοψηφία του κους κους παρασκευάζεται από σιμιγδάλι ή σκληρό σιτάρι.
Αν και υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες χωρίς γλουτένη, όπως το κους κους με βάση ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο και ασπράδι αυγού, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρεθούν στην αγορά.
Επομένως είναι πιο εύκολο να αντικαταστήσετε το κους κους με άλλα τρόφιμα τα οποία είναι χωρίς γλουτένη. Κάποιες επιλογές είναι οι εξής:
- Κινόα. Η κινόα έχει μια ελαφρώς πιο τραχιά υφή, ωστόσο το μέγεθος και το σχήμα της είναι παρόμοια με αυτά του κους κους και συνδυάζεται με αρκετά πιάτα.
- Βραχύκοκκο ρύζι. Υπάρχουν αρκετά βραχύκοκκα ρύζια στην αγορά τα οποία αν και είναι λίγο πιο κολλώδης από το κους κους, έχουν παρόμοιο σχήμα και χρήση.
- Κεχρί. Είναι ένας μικρός στρόγγυλος κόκκος δημητριακών με γεύση καρυδιού και σχήμα λίγο μεγαλύτερο του κους κους.
Σπιτική συνταγή κους κους με καλαμποκάλευρο
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να καταναλώσετε κους κους, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή χωρίς γλουτένη:
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) καλαμποκάλευρο
- 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ελαιόλαδο
- 1,5 φλιτζάνι (360 ml) νερό
- 1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο με το αλάτι και το ελαιόλαδο
- Προσθέστε το νερό και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση
- Χαμηλώστε τη φωτιά σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν οι κόκκοι που θα δημιουργηθούν κατά το βρασμό
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, μεταφέρετε το κους κους σε μια νέα κατσαρόλα και με ένα πιρούνι αφρατέψτε το ανακατεύοντας. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ για να σπάσετε τυχόν μεγάλα κομμάτια