Περιέχει η κινόα γλουτένη;

Η κινόα είναι μια υπερτροφή, η κατανάλωση της οποίας έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για άτομα που ακολουθούν υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν πάνω από χίλιες ποικιλίες κινόα στην αγορά.

Η κινόα είναι ένα superfood, η κατανάλωση της οποίας συνδέεται με πλήθος ευεργετικών επιδράσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει. Καταρχάς, βοηθά στην διατήρηση του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους. Για το λόγω αυτό, προτιμάται από άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, αλλά και από αθλητές. Επιπλέον, είναι μια τροφή η οποία μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.

Ωστόσο, παρά τα πολλά διατροφικά του οφέλη, ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι εάν η κινόα έχει γλουτένη.

Η κινόα είναι φυσικό τρόφιμο χωρίς γλουτένη, καθιστώντας την εξαιρετική εναλλακτική λύση ως μέρος μιας υγιεινής δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Εκτός από το ότι δεν περιέχει γλουτένη, η κινόα είναι απίστευτα θρεπτική και συνδέεται με πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Είναι από τα λιγοστά φυτικά τρόφιμα που θεωρούνται μια πλήρης πηγή πρωτεΐνών που σημαίνει ότι παρέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας.

Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά  όπως η κουρσετίνη και η καμπφερόλη  τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρα σας και να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην πεπτική υγεία, στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με 1 φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένη κινόα να παρέχει αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και είναι γενικά ανεκτή από εκείνους με ευαισθησία στην γλουτένη. Ωστόσο, μπορεί να περιέχει προλαμίνες, πρωτεΐνες που βρίσκονται σε πολλούς κόκκους δημητριακών που προκαλούν προβλήματα σε μερικά άτομα με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι μολυσμένα λόγω διασταύρωσης, οπότε φροντίστε να αγοράσετε πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη. Αν έχετε κοιλιοκάκη, ίσως είναι καλύτερο να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη κινόα για να δείτε αν μπορεί να το ανεχτεί ο οργανισμός σας χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.