Πεντανόστιμο ψωμί με αλέυρι dinkel

Το αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel), σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, χρειάζεται ειδική επεξεργασία για να παρασκευαστεί. Η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα των κόκκων του, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, ντελικάτου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό αποδοτικό στην καλλιέργεια αλλά και πολύ θρεπτικό για την υγεία.

Το αλεύρι Ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή, δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από το αλεύρι αυτό την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.

Το σκληρό περίβλημα του κόκκου προστατεύει το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα του περιβάλλοντος, ενώ λειτουργεί σαν προστατευτικό φράγμα που συντελεί στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.

Στο αλεύρι Ντίνκελ περιέχεται μια ομάδα υδατανθράκων, οι μυκο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και αποτελούν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Αποτελεί άμεση πηγή φυτικών ινών και περιέχει σημαντικά ποσά υδατοδιαλυτών βιταμινών. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10% έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού. Η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του. Περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ:

Το ψωμί από αλεύρι Ντίνκελ, μπορεί να είναι θρεπτικό, όμως έχει αρκετές θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από τα άτομα που κάνουν δίαιτα. Μία φέτα ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι Ντίνκελ, έχει περίπου 80-90 θερμίδες. Στην πραγματικότητα δηλαδή, έχει τις ίδιες θερμίδες με το ψωμί από αλεύρι σίτου ή σίκαλης ή κριθαριού ή καλαμποκιού ή άλλου είδους δημητριακού.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ
  • 10 γρ. μαγιά νωπή ή 5 γρ. ξηρή
  • 10 γρ .αλάτι (1 κ.γ. κοφτή)
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ξύδι
  • 350 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι
  • Προσθέτουμε το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά
  • Κόβουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια, πλάθουμε σε φρατζόλα και τοποθετούμε σε ταψί του φούρνου το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
  • Αφήνουμε τα ψωμιά σκεπασμένα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά
  • Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνεια τους με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά στους 210°C

Καλή σας όρεξη.