Πεντανόστιμα σπιτικά ντόνατς

Ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα γλυκίσματα παγκοσμίως, είναι το ντόνατ. Οι Άγγλοι το γράφουν doughnut, oι Αμερικάνοι το αναφέρουν ως donut και οι Γερμανοί ως berliner (στρογγυλό και γεμιστό με μαρμελάδες ή κρέμες).

Ο λόγος που αγαπήθηκαν από όλη την υφήλιο είναι η γλυκιά και νόστιμη γεύση τους, η αφράτη δομή τους αλλά και οι πολλές επιλογές στα σχήματα, τα μεγέθη, τις επικαλύψεις, τα χρώματα και τις γεμίσεις τους.

Τύποι ντόνατς

Η ζύμη των ντόνατς περιέχει κατά βάση αλεύρι, για αυτό και σαν προϊόν ανήκει στην κατηγορία των γλυκών αρτοποιίας, ή πιο ορθά, στην γκάμα της ζαχαροπλαστικής αλεύρου.

Ανάλογα με τον τύπο του ντόνατ, η ζύμη μπορεί να είναι σχετικά συνεκτική και ελαστική (ντόνατς μαγιά) ώστε να μπορεί να περάσει από μηχανήματα  και να μορφοποιηθεί με κουπάτ ή με τα χέρια. Μετά την ανάμιξη και τον ανάλογο χρόνο ωρίμανσης, το ντόνατ μορφοποιείται σε διάφορα σχήματα. Το πιο γνωστό και καθιερωμένο είναι το δακτυλίδι (στρογγυλό με τρύπα στη μέση). Άλλα συχνά σχήματα είναι το ορθογώνιο, οι μπαλίτσες (που προκύπτουν από τις τρύπες – doughnut holes), επίπεδο, στρογγυλό, στριφτό, σαλίγκαρος κλπ.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. σκόνη κακάο
  • 1 κ.γ σόδα
  • 3/4 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ βανίλια σκόνη
  • 1/3 βούτυρο
  • 1 φλ. σοκολατούχο γάλα αραιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ βανίλια
  • 1/2 φλ. κακάο σε σκόνη
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 5 κ.σ. γάλα
  • καραμελάκια ή τρούφα για διακόσμηση

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Για τα ντόνατς σοκολάτας: Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Μετά ρίχνουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το σοκολατούχο γάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Δεν τα χτυπάμε πολύ ώρα στο μίξερ για να μην γίνουν σκληρά τα ντόνατς.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ειδικό κορνέ με μεγάλο στόμιο βάζουμε μέσα το μείγμα κι αρχίζουμε να το αδειάζουμε κάνοντας στρογγυλά σχήματα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ºC για περίπου 12-15 λεπτά.

Για το γλάσο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Περιχύνουμε τα ντόνατς με το γλάσο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να πήξει το γλάσο. Διακοσμούμε από πάνω με πολύχρωμη τρούφα ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Καλή σας όρεξη.