Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας, όπως συμβαίνει και με όλα τα όσπρια, αρκεί να συνοδεύεται από δημητριακά για να αναπληρωθούν τα πολύτιμα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και περιέχει λίγες θερμίδες.
Η φάβα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στο νευρομυικό μας σύστημα και τη μνήμη, ενώ ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Σε μικρότερες ποσότητες ακόμα περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ. φάβα βρασμένη και καλά στραγγισμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
- 80-100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι για το πασπάλισμα
- ½ φλιτζάνι σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
- 400γρ. Ντοματάκια πολτοποιημένα στο μούλτι ή 4 ντομάτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πολτοποιούμε τη φάβα με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα σκεύος.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το κοσκινισμένο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.
- Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα μίγμα σφιχτό και μαλακό που να πλάθουμε χωρίς να σπάει.
- Βρέχουμε τα χέρια μας στο ανθρακούχο νερό και πλάθουμε το μίγμα σε σουτζουκάκια.
- Τα περνάμε από το αλεύρι για να τηγανιστούν πιο εύκολα.
Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και τηγανίζουμε τα φαβοσουτζουκάκια. - Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φαβοσουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Καλή σας όρεξη.