Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ από την Μέση Ανατολή

Το φαλάφελ είναι ένα δημοφιλές “fast food” της Μέσης Ανατολής που φτιάχνεται από την μείξη ρεβιθιών με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία πλάθονται σε μπαλάκια ή μπουρεκάκια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αίγυπτο όπου οι Κόπτες Χριστιανοί έψαχναν για ένα πλούσιο υποκατάστατο του κρέατος κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επίσης έχει γίνει ένα δημοφιλές vegan φαγητό στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τα φαλάφελ συνεχίζουν να είναι το καθημερινό φαγητό των Αιγύπτιων και μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Σερβίρετε σε μορφή σάντουιτς με ταχίνι, μεσογειακή σαλάτα και φέτες ψητής ή τηγανιτής μελιτζάνας.

Αυτό το vegan πιάτο είναι χορταστικό, γεμάτο πρωτεΐνη λόγω των ρεβιθιών. Η πλούσια γεύση του οφείλετε στο μείγμα μπαχαρικών από κύμινο, κόλιανδρο, πιπέρι καγιέν αλλά και λόγω των φρέσκων βοτάνων που χρησιμοποιούνται.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζάνια αποξηραμένα ρεβίθια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού χωρίς τους μίσχους
  • 3/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα κόλιανδρου χωρίς τους μίσχους
  • 1/2 φλιτζάνι άνηθο χωρίς τους μίσχους
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένα στα τέσσερα
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές της σούπας σησάμι
  • Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζετε τα ρεβίθια σε ένα μπολ μαζί με νερό και τη μαγειρική σόδα. Όταν είναι έτοιμα στραγγίστε τα και στεγνώστε τα καλά.
  • Προσθέστε τα ρεβίθια, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδα. Αναμείξτε τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα φαλάφελ.
  • Μεταφέρετε το μείγμα για φαλάφελ σε ένα δοχείο, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Λίγο πριν τηγανίσετε, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το σησάμι στο μέιγμα των φαλάφελ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
  • Κόψτε κουταλιές της σούπας από το μείγμα φαλάφελ και σχηματίστε μπαλάκια ή μπουρεκάκια. Να έχετε βρεγμένα χέρια για να είναι πιο ευκολόπλαστα.
  • Ρίξτε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε προσεκτικά ένα – ένα τα φαλάφελ σας στο λάδι και τηγανίστε για περίπου 3 με 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν εξωτερικά. Αποφύγετε να στριμώξετε τα φαλάφελ στην κατσαρόλα.
  • Τοποθετήστε τα τηγανισμένα φαλάφελ σε τρυπητό ή πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Σερβίρετε τα φαλάφελ ζεστά σε πίτα με ταχίνι, ρόκα, ντομάτα και αγγουράκια.

Καλή σας όρεξη.