Το ψωμί κυριαρχεί σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Από το πρωινό, συνδυαζόμενο με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα, στο μεσημεριανό για τις ‘βουτιές’ στα λαδερά φαγητά, και φυσικά στο βραδινό. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή τοστ για τα παιδιά, καθώς και σε πολλές ακόμα συνταγές.
Πολύς κόσμος, στρεφόμενος σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, έχει επιλέξει να παρασκευάζει το δικό του ψωμί στο σπίτι. Οι παρασκευαστές ψωμιού έχουν κατακλύσει πολλά σπίτια, ωστόσο το να φτιάξετε το δικό σας ψωμί στο σπίτι χωρίς μηχανήματα είναι μια εύκολη διαδικασία αν ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
- 2 1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να συνδυάσετε με αλεύρι ολικής άλεσης, dinkel κ.α.)
- 4 φακελάκια μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 1/2 κούπες νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/2 κούπα λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το νερό μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα αποσύρετε πριν βράσουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο.
- Ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά μέσα στο λάδι και το νερό ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
- Ρίξτε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώστε τη ζύμη σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας.
- Χωρίστε σε 4 ψωμιά και πλάστε τα στο μέγεθος και σχήμα που θέλετε.
- Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετήστε μια λαδόκολλα και πάνω της βάλτε τα ψωμιά.
- Βάλτε το ταψί στο φούρνο στη χαμηλότερη σχάρα και ψήστε για 30 λεπτά στους 50ºC.
- Έπειτα ανεβάστε τη θερμοκρασία για 10 λεπτά μόνο στους 200ºC και μετά στους 180ºC για 1 ώρα. (Αλλάξτε μόνο τη θερμοκρασία χωρίς να μετακινήσετε το ταψί).
- Μετά το πέρας της ώρας βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα ψωμιά σας να κρυώσουν.
Μπορείτε να καταψύξετε το ψωμί που δεν θα καταναλώσετε άμεσα. Όταν θέλετε να έχετε πάλι φρέσκο ψωμί απλά βγάλτε το από την κατάψυξη την προηγούμενη μέρα και αφήστε το σε θερμοκρασία δεματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης μπορείτε να το αναθερμάνετε στο φούρνο για να είναι ζεστό πριν τη χρήση του.
Καλή σας όρεξη.