Νόστιμη σπανακόπιτα με φέτα

Παραδοσιακή σπανακόπιτα με κατσικίσια φέτα και χειροποίητο φύλλο για την πίτα. Η πιο νόστιμη παραδοσιακή πίτα για το οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι, αλλά και για να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο. Στην συνέχεια θα δούμε πώς να φτιάξετε το δικό σας φύλλο για την σπανακόπιτα, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο κρούστας.

ΥΛΙΚΑ:

  • Φυλλο Κρουστας 8-9 χειροποίητα ή 1 πακέτο
  • Σπανακι 1 κιλό φρέσκο
  • Μαιντανος ½ ματσάκι
  • Κρεμμυδι 4-5 φρέσκα
  • Άνηθος ½ ματσάκι
  • Μάραθος 2-3 κλωναράκια
  • Δυοσμος ½ ματσάκι φρέσκος
  • Φέτα ½ κιλό σκληρή (κατσικίσια)
  • Ελαιολαδο 1 φλιτζάνι
  • Αλατι
  • Πιπέρι
  • Νερό ½ φλιτζάνι
  • Ελαιολαδο

 

Για την ζύμη των φύλλων:

  • Αλευρι 500-600 γραμ
  • Ξύδι 1/2 κουτ.τ γλ
  • Αλατι
  • Ζαχαρη
  • 300 γραμ νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το χειροποίητο φύλλο, ανακατέβοντας όλα τα τα υλικά στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ και ζυμώνετε για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να βγει ελαστική και να μη κολλάει στα χέρια.

Μοιράζετε σε 8 μπαλάκια, τα βάζετε σε βαθύ πιάτο, τα λαδώνετε και τα σκεπάζετε. Αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα ανοίξετε.

Πλύνετε και καθαρίστε καλά το σπανάκι. Κόψτε τα φύλλα, τινάξτε τα για να φύγουν τα υγρά και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ ή ακόμα καλύτερα σε λεκάνη.

Χοντροκόψτε τα με τα χέρια και πασπαλίστε με αλάτι. Αυτό γίνεται για να αναγκάσουμε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να ξεπικρίσει.

Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά με τα χέρια, τρίβουμε και πιέζουμε τα αλατισμένα φύλλα. Θα διαπιστώσετε ότι θα βγουν πολλά υγρά στο πάτο της λεκάνης. Κρατώντας τα φύλλα με το χέρι χύνετε τα υγρά και επαναλαμβάνετε την διαδικασία αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεται.

Στο τέλος θα παρατηρήσετε ότι το σπανάκι έχασε πάνω από τον μισό όγκο του. (Μαζί με τα υγρά θα πρέπει να έφυγε και το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που ρίξατε αρχικά).

Στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στη λεκάνη. Προσθέτετε και τη φέτα (τριμμένη στο χέρι) στο μείγμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.

Λαδώστε ένα ταψί 35 εκ. με ένα πινέλο. Απλώστε τρία από τα φύλλα ζύμης, λαδωμένα μεταξύ τους, στον πάτο. Εξασφαλίστε ότι το πιο κάτω φύλλο θα απλωθεί πάνω από τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε στο τέλος να γυρίσει προς τα μέσα και να κάνετε το κόρθο δηλαδή αυτό το δίπλωμα του ζυμαριού στα χείλη στου ταψιού.

Απλώστε το 1/3 του μείγματος σπανάκι ομοιόμορφα. Απλώστε το τέταρτο φύλλο, το 2ο τρίτο του μείγματος, μετά το πέμπτο φύλλο και το τελευταίο μέρος του μίγματος. Καλύψτε με τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα μεταξύ τους). Μην ισιώστε το πάνω φύλλο. Αλείψτε την επιφάνεια με ½ φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χαράξτε την επιφάνεια προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε.

Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, διαιρέστε το πακέτο σε δύο τμήματα, και απλώστε τα μισά στο κάτω μέρος (λαδώνοντας κάθε 3 φύλλα), μετά απλώστε όλο το μείγμα σπανάκι και τελειώστε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράξτε επίσης όπως σας αρέσει. Στο τέλος λαδώστε την επιφάνεια και καταβρέξτε με λίγο νερό.

Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Καλή σας όρεξη