Η κόκκινη φακή είναι ευρέως διαδεδομένη στις ασιατικές και αραβικές χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προτιμάται και στη χώρα μας. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β και σιδήρου. Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι η παρακάτω:
Σούπα Κόκκινης Φακής
Μερίδες : 4
Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 25 λεπτά
Συνολικός χρόνος παρασκευής : 35 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο σε κύβους
- 2 ματσάκια σέλινο τεμαχισμένα
- 1 λευκό κρεμμύδι σε κύβους
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
- 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- Για το σερβίρισμα: Ελαιόλαδο, γιαούρτι ή άλλη επικάλυψη (προαιρετικά)
- Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε τα λαχανικά να μαλακώσουν ενώ ανακατεύεται περιστασιακά, για 5 λεπτά.
- Προσθέστε τις φακές, το νερό ή το ζωμό και το φύλλο δάφνης και αφήστε τα να βράσουν. Μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήστε να σιγοβράσει το μείγμα σας, καλυμμένο, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται οι φακές στην επιφάνεια της κατσαρόλας σας, περίπου 20 λεπτά.
- Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού ενώ ανακατεύεται. Δοκιμάστε το φαγητό σας και προσθέστε αλάτι σε περίπτωση που χρειάζεται. Σερβίρετε σε μπολ και προσθέστε ελαιόλαδο, γιαούρτι ή κάποια άλλη επικάλυψη αν θέλετε.
Συμβουλές :
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν φαγητό που περίσσεψε, στο ψυγείο για 5 μέρες.
- Προσθέστε το αγαπημένο σας καρύκευμα ή βότανο κατά το βράσιμο για να δημιουργήσετε την δική σας εκδοχή της σούπας.
- Πριν το σερβίρισμα προσθέστε μια πρέζα πικάντικου ελαιόλαδου, μια κουταλιά γιαούρτι ή πασπαλίστε με σουμάκι. Επίσης μπορείτε να ρίξετε από πάνω ψιλοκομμένη παρμεζάνα.
Καλή σας όρεξη!