Νόστιμες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί της η αρχή της νηστείας του Πάσχα αφού είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Καλείτε  καθαρά διότι οι Χριστιανοί ‘καθαρίζονται’ πνευματικά και σωματικά. Οι περισσότεροι θα εκδράμουν σε κάποιο εξοχικό μέρος για να πετάξουν τον αετό τους και να τσιμπήσουν κάτι έξω. Ωστόσο, γι’ αυτούς που θα μείνουν σπίτι έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες νόστιμες συνταγές για το τραπέζι σας.

Φασόλια Γίγαντες Φούρνου

ΥΛΙΚΑ

1/2 Κιλό Φασόλια Γίγαντες
1 Φλιτζάνι Τσαγιού Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μαϊντανό Ψιλοκομμένο
Άνηθο Ψιλοκομμένο
1/2 Κιλό Τομάτες ή Χυμό
5 Φρέσκα Κρεμμυδάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε, πλένουμε και αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν. Τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν και μετά τα στραγγίζουμε. Έπειτα τοποθετούμε σε ταψί τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια και το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, καθώς και τα μπαχαρικά μας (ρίγανη, μαϊντανό, άνηθο ) μαζί με τις τομάτες (ή το χυμό) και λίγο ζουμί από τα βρασμένα φασόλια. Ψήνουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Λαθούρι (φάβα κίτρινη) στη χύτρα

ΥΛΙΚΑ

1/2 Κιλό Φάβα
2 Κουταλάκια Τσαγιού Κοφτά Αλάτι
1 Μέτριο Κρεμμύδι
1/2 έως 1 Φλιτζάνι Τσαγιού Λάδι
Λεμόνι
Μαϊντανό Ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε στη χύτρα μαζί με 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τη βράζουμε με τη χύτρα ανοιχτή επί 2-3 λεπτά, ενώ αφαιρούμε ταυτόχρονα τον αφρό. Αφήνουμε να μείνει σκεπασμένη επί μια ώρα. Τη στραγγίζουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό, αλάτι, κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα και το μισό λάδι. Σκεπάζουμε τη χύτρα και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει επί 14 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει η βαλβίδα να σφυρίζει. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και σε 10 λεπτά ανοίγουμε τη χύτρα γυρίζοντας τη βαλβίδα. Περνάμε τη φάβα από το μύλο των χόρτων, την ξαναβράζουμε μερικά λεπτά και τη σερβίρουμε στα πιάτα με λαδολέμονο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Ρεβυθοκεφτέδες (Φαλάφελ)

ΥΛΙΚΑ

225 γρ. αποξηραμένα ρεβίθια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
4 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι Κούλα 55%
5 κουταλάκια του γλυκού νερό
500 ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα.. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το λάδι και τα αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν πουρές..Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε μια μικρή μπάλα από τον πουρέ μας για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή άλλο καρύκευμα. Προσθέτουμε το baking powder και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες μας. Σερβίρουμε προαιρετικά με σος από ταχίνι και λεμόνι.