Ντοματόρυζο με ρύζι Καρολίνα

Το ρύζι καρολίνα είναι λευκό και μεσόσπερμο ρύζι που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα. Στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για σούπες και φαγητά φούρνου. Λόγω της ικανότητας του να απορροφά τα λίπη θεωρείται ιδανικό για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί. Χρειάζεται περίπου 13 λεπτά για να βράσει ενώ με 1-2 λεπτά παραπάνω γίνεται πιο μαλακό.

Θέλετε να φτιάξετε κάτι γρήγορο, νόστιμο που θα χορτάσει όλη την οικογένεια; Το ντοματόρυζο είναι μια συνταγή που ξεχειλίζει γεύσεις και αρώματα ενώ είναι άκρως χορταστικό χωρίς να μας βαραίνει.

ΥΛΙΚΑ:

  • 550 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, μαζί με το ζουμί τους
  • 2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 4 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τα ντοματάκια ολόκληρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε 650 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουμε το δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη