Νηστίσιμη πίτα με ρύζι και σπανάκι

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις πίτες της. Διανύοντας την εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, μπαίνουμε στην τελική φάση της νηστείας και όλο και περισσότεροι ξεκινούν να απέχουν από τα γαλακτοκομικά κα το κρέας.

Παρακάτω στο άρθρο, σας παρουσιάζουμε μια πεντανόστιμη  νηστήσιμη συνταγή που μπορείτε να σερβίρετε σε όλη την οικογένεια τις ημέρες της νηστείας. Πρόκειται για πίτα που παρέχει σε ισορροπία τις απαραίτητες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 130 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 130 γρ. νερό
  • ½ κ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 800 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για την επάλειψη των φύλλων)
  • 30 γρ. αλάτι
  • 250 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Φτιάχνουμε το ζυμάρι, βάζοντας το αλεύρι σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση.
  • Ρίχνουμε στο κέντρο το λάδι και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το νερό και ξεκινάμε να ενσωματώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη κατά μέρος να ξεκουραστεί για 45 λεπτά περίπου.
  • Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, το μάραθο και τον δυόσμο.
  • Μόλις μαλακώσουν λίγο τα χόρτα, ρίχνουμε το ρύζι και το νερό.
  • Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι σε δύο φύλλα και τοποθετούμε το πρώτο σε λαδωμένο ταψί.
  • Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση και κατόπιν σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  • Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175⁰C για 35 λεπτά περίπου.

Καλή σας όρεξη.